skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przesiej mąkę do miski. Wstrząśnij jajkiem wodą 200 ml. i szczypta soli. Zagnieść niezbyt strome ciasto, przykryć folią spożywczą i odstawić ciasto na 1 godzinę.
Krok 2:
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Drobno posiekaj cebulę, wymieszaj z mięsem mielonym, solą, pieprzem, dodaj przyprawy i 100 ml. woda.
Krok 3:
Rozwałkuj ciasto na cienką warstwę i posmaruj masłem. Zwijamy w rolkę i wkładamy do lodówki na 4 godziny.
Krok 4:
Pokrój bułkę na kawałki około 50 gramów i rozwałkuj cienkie ciasta. Na każdym cieście rozłóż nadzienie i uszczypnij w kształcie trójkąta.
Krok 5:
Na wyłożonej blasze do pieczenia rozłóż samsę papierem do pieczenia, szwem w dół. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni Celsjusza przez 30 minut.
Krok 6:
Wyjmij z piekarnika i jeszcze gorący posmaruj masłem i podawaj. Dziękuję za przeczytanie i obejrzenie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mieszane mięso mielone - 351 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g