Jesienna szarlotka
skład / składniki
12
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Posiekaj orzechy nożem, nie mielone
Krok 2:
Suszone śliwki zalać gorącą wodą przez 10 minut. Mam duży, przeciąłem go na pół. Lepiej zostawić w całości
Krok 3:
Jabłka obierz ze środka i grubo posiekaj
Krok 4:
Miękkie masło zmiel granulowany cukier. Użyłem miksera.
Krok 5:
Kontynuując mieszanie, dodaj po jednym na raz jajka
Krok 6:
Dodaj mąkę przesianą sodą oczyszczoną, wymieszaj
Krok 7:
Dodaj połowę orzechów do ciasta, wymieszaj
Krok 8:
Wyłóż naczynie do pieczenia papierem do pieczenia i wlej do niego ciasto
Krok 9:
Połóż jabłka, suszone śliwki na cieście, wciskając je w ciasto. Na wierzch posyp pozostałymi orzechami i brązowym cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 gr, min na 30. Smacznego. Nie zdążyłem sfotografować całego ciasta, rozłożyli go na kawałki
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g