Sernik Ala z bezą

Robienie sernika Ala! Delikatny suflet, kruche ciasto, jagody i beza). Zwykle sernik robi się z twarogu, ale proponuję zrobić z kwaśną śmietaną. Dlatego nazwijmy go sernikiem Ala. Pyszne, delikatne!
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 4 g
tłuszcze 24 % 13 g
węglowodany 69 % 37 g
276 kcal
IG: 11 / 0 / 89

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Najpierw robimy ciasto. Wymieszaj cukier z żółtkami, rozgnieć. I dodaj połowę mąki. Następnie dodaj miękkie masło do ciasta, wymieszaj wszystko i dodaj pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Rozwałkuj ciasto o grubości 0,5 cm na papierze przez folię. Włóż do formy 25 na 25 cm. i włóż do zamrażarki na 2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozmrażaj jagody. Dodaj wodę i cukier. Podpalamy na 5 minut. następnie pozwól mu ostygnąć, odcedź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Robienie sufletu. Białka ubijamy na szczyty z cukrem (46 g). Żółtka mielimy na biało z cukrem (56 g).

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Podgrzej śmietanę do wrzenia i dodaj cukier puder, lekko ostudź, a następnie wymieszaj ze śmietaną.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cóż, wymieszaj żółtka ze śmietaną, a następnie dodaj białka i dodaj suche składniki.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wyjmij zamrożone ciasto i piecz przez 20 minut w 160 stopniach. Następnie wyjmujemy i kładziemy jagody natychmiast na cieście.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    I natychmiast wlej suflet na jagody i upiecz, aż się zrumieni. Około 40 minut przy 160gr.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    To nam się uda. Usunąłem go już z formy i przyciąłem krawędzie. Ale nie można było przyciąć.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Robienie bezy. Zimne białka wkładamy do miksera i włączamy z małą prędkością. Wymieszaj wodę z cukrem. Podpalamy. I doprowadzić do wrzenia. Włącz białka z najwyższą prędkością, gdy syrop zacznie się gotować. Gotuj syrop do 120 stopni. Wlej więc syrop cienkim strumieniem, starając się nie wylewać na trzepaczkę, nie przestając ubijać białek. Następnie ubij kolejne 4-5 minut. Następnie bierzemy torbę do gotowania z dyszą i wyciskamy wzory.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Następnie przetworzyłem palnikiem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Można ozdobić czekoladą. Smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Malina - 42   kcal/100g
  • Maliny świeżo mrożone słodkie - 50   kcal/100g
  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g

Podobne przepisy