ciasta z makiem

upiecz kruche ciasta na poranną kawę lub wieczorną herbatę! Co może być lepszego niż domowe wypieki jako przysmak na herbatę? Zwłaszcza, gdy w rodzinie są dzieci. Często pieczę ciasta, ponieważ są pyszne i łatwe!
BratekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 22 % 15 g
węglowodany 66 % 44 g
345 kcal
IG: 5 / 0 / 95

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h

1. Umyj jajko, rozbij je do miski.
2. Dodaj sól, cukier zwykły i waniliowy do jajka, wymieszaj.
3. Włóż zmiękczone masło, a następnie wymieszaj.
4. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wlej resztę składników do miski.
6. Połóż mak. Dostosuj ilość do swoich upodobań. Jeśli lubisz mieć dużo maku, możesz włożyć więcej.
7. Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Uformuj z niego kulkę, wyjmij na 3 godziny w zimne miejsce.
8. Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki, rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 4-5 mm.
9. Pokrój warstwę ciasta na prostokąty. Zasadniczo można nadać ciastom dowolny kształt, na przykład wycinając figury z ciasta za pomocą foremek.
10. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej ciasta.
11. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku (rozgrzanym do 180 stopni) na 20 minut. Ciasteczka powinny stać się apetycznie rumiane.
12.Przenieś gotowe ciasteczka do pięknego naczynia. Poczekaj, aż ciasteczka ostygną i możesz podać je do stołu.

miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal / 100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Mak (ziarno) - 556   kcal / 100g
  • Mak - 556   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy