skład / składniki
metoda gotowania
1. Umyj jajko, rozbij je do miski.
2. Dodaj sól, cukier zwykły i waniliowy do jajka, wymieszaj.
3. Włóż zmiękczone masło, a następnie wymieszaj.
4. Dodaj śmietanę, ponownie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę, wymieszaj z proszkiem do pieczenia i wlej resztę składników do miski.
6. Połóż mak. Dostosuj ilość do swoich upodobań. Jeśli lubisz mieć dużo maku, możesz włożyć więcej.
7. Dokładnie wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie. Uformuj z niego kulkę, wyjmij na 3 godziny w zimne miejsce.
8. Posyp powierzchnię roboczą odrobiną mąki, rozwałkuj ciasto na warstwę o grubości 4-5 mm.
9. Pokrój warstwę ciasta na prostokąty. Zasadniczo można nadać ciastom dowolny kształt, na przykład wycinając figury z ciasta za pomocą foremek.
10. Przykryj blachę do pieczenia pergaminem, połóż na niej ciasta.
11. Umieść blachę do pieczenia w piekarniku (rozgrzanym do 180 stopni) na 20 minut. Ciasteczka powinny stać się apetycznie rumiane.
12.Przenieś gotowe ciasteczka do pięknego naczynia. Poczekaj, aż ciasteczka ostygną i możesz podać je do stołu.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal / 100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Mak (ziarno) - 556 kcal / 100g
- Mak - 556 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g