Ciasto Mus Czekolada Wiśnia

pyszne, piękne , świąteczne-zachwyć swoją rodzinę pysznością. Moje ulubione ciasto z musem czekoladowym z lukrem lustrzanym.
yeakistinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 36 % 22 g
węglowodany 56 % 34 g
311 kcal
IG: 35 / 3 / 62

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

przygotujemy wszystkie składniki wymienione na liście ogólnej i silikonową formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie masz takiego kształtu, możesz użyć dzielonej formy lub metalowego pierścienia o średnicy 18 cm.

najpierw przygotuj "Konfiturę wiśniową z koniakiem". Wcześniej namocz żelatynę (6 g) w bardzo zimnej wodzie (36 g), w stosunku 1:6. Jeśli woda nie jest wystarczająco zimna, część wody zastępuję kawałkami lodu (lód w przeliczeniu na 100 ml wody to 92 g), co pomaga zachować właściwości żelatynowe żelatyny. Pozostaw na pęcznienie przez 40-60 minut (zgodnie z instrukcją). Mam żelatynę w proszku.

cukier (60 g) i mrożone wiśnie bez pestek (250 g) wkładamy do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotujemy przez kolejne 2 minuty. Uderzamy lekko blenderem, aby pozostały małe kawałki jagód (będzie miło je poczuć).

zdejmij z ognia, ostudź do 85°C, dodaj spuchniętą żelatynę, dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj 20 g koniaku i 1 łyżeczkę. sok z cytryny. Po drodze nie zapomnij spróbować smaku, okazuje się bardzo smaczny, a najważniejsze jest, aby zatrzymać się na ciasto.)

wlej do formy o średnicy 14 cm (dobrze byłoby w silikonowej) i włóż do zamrażarki do zamrażania na 5-6 godzin lub na noc.

pieczemy "Brownie z migdałami". Roztopione masło (90 G) i gorzką czekoladę (90 g) wkładamy do miski miksera, jeśli chcesz wzmocnić smak czekolady, weź gorzką czekoladę. Uwielbiam gorzki, ale do tego ciasta świetna jest po prostu ciemna czekolada. Ubij z małą prędkością, dodając cukier (90 g).

dodaj jajka (90 G) i kontynuuj ubijanie. Jak odmierzyć 90 g jajek — rozbij 2 jajka w misce, wymieszaj widelcem jak omlet i zważ dokładnie 90 g na wadze elektronicznej.

na koniec wlej mieszaninę zmielonych migdałów (30 g) i mąki (50 g), dobrze wymieszaj. Moje zdjęcie nie jest do końca poprawne, ale pokazałem migdały i mąkę osobno.

przygotuj pierścień z dzielonej formy o średnicy 18 cm, zainstaluj pierścień na silikonowym kółku, na dole folii, owiń folię na krawędziach formy. Przenieś ciasto do formy i piecz w 160°C do miękkości, około 25-30 minut.

wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.

zdejmij pierścień. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Później wycinamy okrąg o średnicy 14 cm.

przygotowanie "musu z białej czekolady". Żelatynę (10 g) namoczyć w zimnej wodzie (60 g), podobnie jak w 1 kroku. Przygotuj czekoladę i brownie, aby być gotowym. Posiekaj białą czekoladę (85 g), wyjmij brownie z lodówki,odetnij wierzch ciasta i wytnij okrąg o średnicy 14 cm i wysokości 1-1, 5 cm.

podgrzej śmietanę (150 g) do 75°C. zaparz żółtka, wlewając cienką strużkę gorącej śmietany (2-3 łyżki) do żółtek zmieszanych z cukrem. Wlej z powrotem do rondla i gotuj mieszaninę do 85°C, na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Czekolada 70 % - 539   kcal/100g
  • Ciemna czekolada - 539   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g
  • Mąka migdałowa - 560   kcal/100g

Podobne przepisy