skład / składniki
metoda gotowania
przygotujemy wszystkie składniki wymienione na liście ogólnej i silikonową formę o średnicy 18 cm. Jeśli nie masz takiego kształtu, możesz użyć dzielonej formy lub metalowego pierścienia o średnicy 18 cm.
najpierw przygotuj "Konfiturę wiśniową z koniakiem". Wcześniej namocz żelatynę (6 g) w bardzo zimnej wodzie (36 g), w stosunku 1:6. Jeśli woda nie jest wystarczająco zimna, część wody zastępuję kawałkami lodu (lód w przeliczeniu na 100 ml wody to 92 g), co pomaga zachować właściwości żelatynowe żelatyny. Pozostaw na pęcznienie przez 40-60 minut (zgodnie z instrukcją). Mam żelatynę w proszku.
cukier (60 g) i mrożone wiśnie bez pestek (250 g) wkładamy do rondla i podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści, a następnie gotujemy przez kolejne 2 minuty. Uderzamy lekko blenderem, aby pozostały małe kawałki jagód (będzie miło je poczuć).
zdejmij z ognia, ostudź do 85°C, dodaj spuchniętą żelatynę, dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Dodaj 20 g koniaku i 1 łyżeczkę. sok z cytryny. Po drodze nie zapomnij spróbować smaku, okazuje się bardzo smaczny, a najważniejsze jest, aby zatrzymać się na ciasto.)
wlej do formy o średnicy 14 cm (dobrze byłoby w silikonowej) i włóż do zamrażarki do zamrażania na 5-6 godzin lub na noc.
pieczemy "Brownie z migdałami". Roztopione masło (90 G) i gorzką czekoladę (90 g) wkładamy do miski miksera, jeśli chcesz wzmocnić smak czekolady, weź gorzką czekoladę. Uwielbiam gorzki, ale do tego ciasta świetna jest po prostu ciemna czekolada. Ubij z małą prędkością, dodając cukier (90 g).
dodaj jajka (90 G) i kontynuuj ubijanie. Jak odmierzyć 90 g jajek — rozbij 2 jajka w misce, wymieszaj widelcem jak omlet i zważ dokładnie 90 g na wadze elektronicznej.
na koniec wlej mieszaninę zmielonych migdałów (30 g) i mąki (50 g), dobrze wymieszaj. Moje zdjęcie nie jest do końca poprawne, ale pokazałem migdały i mąkę osobno.
przygotuj pierścień z dzielonej formy o średnicy 18 cm, zainstaluj pierścień na silikonowym kółku, na dole folii, owiń folię na krawędziach formy. Przenieś ciasto do formy i piecz w 160°C do miękkości, około 25-30 minut.
wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia w formie.
zdejmij pierścień. Ciasto zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Później wycinamy okrąg o średnicy 14 cm.
przygotowanie "musu z białej czekolady". Żelatynę (10 g) namoczyć w zimnej wodzie (60 g), podobnie jak w 1 kroku. Przygotuj czekoladę i brownie, aby być gotowym. Posiekaj białą czekoladę (85 g), wyjmij brownie z lodówki,odetnij wierzch ciasta i wytnij okrąg o średnicy 14 cm i wysokości 1-1, 5 cm.
podgrzej śmietanę (150 g) do 75°C. zaparz żółtka, wlewając cienką strużkę gorącej śmietany (2-3 łyżki) do żółtek zmieszanych z cukrem. Wlej z powrotem do rondla i gotuj mieszaninę do 85°C, na małym ogniu, aż lekko zgęstnieje.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Czekolada 70 % - 539 kcal/100g
- Ciemna czekolada - 539 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Mąka migdałowa - 560 kcal/100g