Galeta ze śliwką wiśniową
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Odmierz składniki.
Krok 2:
Przesiej mąkę.
Krok 3:
Dodaj cukier i sodę.
Krok 4:
Zetrzyj zimne masło na wierzchu. Aby to zrobić, najlepiej użyć grubej tarki.
Krok 5:
Wlać wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.
Krok 6:
Rozwałkuj kulkę ciasta i wstaw do lodówki na 30 minut.
Krok 7:
Umyj śliwkę wiśniową, osusz, usuń nasiona.
Krok 8:
Schłodzone ciasto rozwałkować w okrąg o grubości około 5 mm.
Krok 9:
Lekko odkurz całą powierzchnię ciasta skrobią.
Krok 10:
Równomiernie rozłóż śliwkę wiśniową na całej powierzchni ciasta, odchodząc od krawędzi 2 cm.
Krok 11:
Zawiń krawędzie ciasta do wewnątrz.
Krok 12:
Piecz galetę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g