Galeta ze śliwką wiśniową

wspaniałe wypieki o smaku i zapachu lata. Od trzech lat chcę upiec słodką galetę. I wreszcie znalazła czas, a co najważniejsze-ciekawe nadzienie dla niej. Ze śliwką wiśniową Galeta okazuje się po prostu niesamowita. Lekko kwaśne nadzienie, słodkawe kruche ciasto kruche to prawdziwe odkrycie tego lata.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 65 % 31 g
260 kcal
IG: 16 / 0 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Odmierz składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Przesiej mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier i sodę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Zetrzyj zimne masło na wierzchu. Aby to zrobić, najlepiej użyć grubej tarki.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlać wodę i zagnieść miękkie, elastyczne ciasto.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Rozwałkuj kulkę ciasta i wstaw do lodówki na 30 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj śliwkę wiśniową, osusz, usuń nasiona.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzone ciasto rozwałkować w okrąg o grubości około 5 mm.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Lekko odkurz całą powierzchnię ciasta skrobią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Równomiernie rozłóż śliwkę wiśniową na całej powierzchni ciasta, odchodząc od krawędzi 2 cm.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Zawiń krawędzie ciasta do wewnątrz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piecz galetę w piekarniku nagrzanym do 170°C przez około 30 minut.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy