skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy niezbędne produkty.
Krok 2:
Do miski rozdrabniacza wsypuję wszystkie produkty sypkie, mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wkładam pokrojone w kostkę zimne masło. Siekam wszystko na okruchy od początku z małą prędkością, a następnie zwiększam prędkość.
Krok 3:
Przenoszę okruchy do pojemnika i wkładam je do lodówki.
Krok 4:
Aby przygotować nadzienie, w misce rozdrabniacza wkładam twaróg, jajka, cukier, skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Zmielić wszystko na jednorodną masę.
Krok 5:
Gotową masę twarogową przenoszę do osobnej miski.
Krok 6:
Forma do pieczenia, wyłożona pergaminem na dnie i bokach. Rozłóż 1/3 okruchów na dnie, wyrównaj warstwę twarogu na okruchach, a następnie równomiernie rozłóż wiśnie na całej powierzchni. Powtarzam ponownie, warstwa okruchów, masa twarogowa, wiśnie. Trzecią warstwą ponownie rozprowadzam okruchy. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35 minut do pieczenia.
Krok 7:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu całkowicie ostygnąć.
Krok 8:
Gdy ciasto ostygnie, przygotowuję krem. Wlej schłodzoną śmietanę do zimnej miski, ubij ją na stabilne szczyty, następnie dodaj cukier puder i jeszcze raz ubij.
Krok 9:
Schłodzone ciasto przykrywam bitą śmietaną i dekoruję jagodami wiśni.
Krok 10:
Kroję na porcje i podaję do herbaty. Miłego picia herbaty!!!
aby zmienić smak ciasta, dodaj różne składniki do jego kompozycji lub nadzienia (Skórka z cytryny lub kandyzowane owoce, czekolada, rodzynki, cynamon itp.). Dodadzą pikantnego smaku twojemu deserowi.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Śmietana 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g