ciasto twarogowe z wiśniami

niskokaloryczne. Dobry dla każdego, kto podąża za figurą, ale lubi słodycze. To ciasto twarogowe będzie niezwykłe dla tych, którzy nie lubią twarogu. Smak twarogu w takim torcie w ogóle nie jest odczuwalny.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 8 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 54 % 32 g
321 kcal
IG: 13 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy niezbędne produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Do miski rozdrabniacza wsypuję wszystkie produkty sypkie, mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i wkładam pokrojone w kostkę zimne masło. Siekam wszystko na okruchy od początku z małą prędkością, a następnie zwiększam prędkość.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przenoszę okruchy do pojemnika i wkładam je do lodówki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Aby przygotować nadzienie, w misce rozdrabniacza wkładam twaróg, jajka, cukier, skrobię kukurydzianą i cukier waniliowy. Zmielić wszystko na jednorodną masę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Gotową masę twarogową przenoszę do osobnej miski.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Forma do pieczenia, wyłożona pergaminem na dnie i bokach. Rozłóż 1/3 okruchów na dnie, wyrównaj warstwę twarogu na okruchach, a następnie równomiernie rozłóż wiśnie na całej powierzchni. Powtarzam ponownie, warstwa okruchów, masa twarogowa, wiśnie. Trzecią warstwą ponownie rozprowadzam okruchy. Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 35 minut do pieczenia.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika, pozwól mu całkowicie ostygnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy ciasto ostygnie, przygotowuję krem. Wlej schłodzoną śmietanę do zimnej miski, ubij ją na stabilne szczyty, następnie dodaj cukier puder i jeszcze raz ubij.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Schłodzone ciasto przykrywam bitą śmietaną i dekoruję jagodami wiśni.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Kroję na porcje i podaję do herbaty. Miłego picia herbaty!!!

aby zmienić smak ciasta, dodaj różne składniki do jego kompozycji lub nadzienia (Skórka z cytryny lub kandyzowane owoce, czekolada, rodzynki, cynamon itp.). Dodadzą pikantnego smaku twojemu deserowi.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Śmietana 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Mrożona wiśnia - 46   kcal/100g

Podobne przepisy