suszone ciasto figowe

upiecz piękne i pyszne ciasto dla swoich bliskich! Bez cukru! Ciasto z suszonymi figami jest odpowiednie dla osób na diecie bez cukru. Wypieki są jednak słodkie w smaku dzięki figom i słodkim jabłkom. Co więcej, ta słodycz jest lekka, przyjemna i naturalna. Świetne ciasto, którym możesz zafundować całą rodzinę, w tym maluchy. Jabłka dla niego lepiej brać słodkie, dojrzałe, soczyste. To ciasto jest nie tylko smaczne i zdrowe, ale także pięknie wygląda na stole!
papayaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 11 % 5 g
tłuszcze 33 % 15 g
węglowodany 56 % 25 g
257 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 40 min

Krok 1. Przygotowujemy składniki:

- umyj figi, pokrój na ćwiartki i włóż do ceramicznego pojemnika. Zalej figi wrzącą wodą, aby owoce były całkowicie pokryte wodą. Przykryj pojemnik pokrywką i odłóż na bok na godzinę.

Krok 2. Przygotowanie podstawy ciasta:

- trzy masło na tarce lub pokroić w małe kostki, przenieść do miski blendera (robota kuchennego), dodać mąkę, szczyptę soli i zmielić razem na miękisz. Możesz to zrobić bez użycia techniki - wystarczy natrzeć mąkę i masło na okruchy łyżką lub rękami;

- kontynuując tarcie ciasta, wlewamy do niego lodowatą wodę (dwie łyżki stołowe), mieszamy do uzyskania gładkości;

- posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto, uformuj okrągłą warstwę o średnicy 20 cm, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut;

- gdy minie ten czas, wyjmij ciasto z lodówki, a następnie włóż do naczynia do pieczenia o średnicy 23 cm, wyrównaj, uformuj małe boki o wysokości około trzech centymetrów. Wkładamy formę z podstawą do lodówki na 15 minut;

- włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza;

- wyjmij formę z podstawą z lodówki i przebij widelcem na wszystkich powierzchniach. Następnie kładziemy na cieście arkusz pergaminu (o średnicy co najmniej 30 cm), wypełniamy go fasolą lub fasolą;

- wkładamy formę do piekarnika na 15 minut, po czym usuwamy pergamin z fasolą i pieczemy podstawę przez kolejne 15 minut (do jasnozłotego koloru);

- gotową bazę schładzamy przez 10 minut, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.

Krok 3. Przygotowujemy nadzienie:

- moje jabłka, pokrój na ćwiartki, Wytnij rdzenie, łodygi. Następnie kroimy je w cienkie plasterki. Wskazane jest, aby wybrać jabłka tej samej wielkości, aby plasterki również okazały się takie same. Zapewni to piękny i estetyczny wygląd gotowego ciasta;

- spuść wodę z pojemnika z figami, lekko ściśnij i włóż do miski blendera. Zmiel figi na pastę;

- w osobnym pojemniku łączymy śmietanę, jajka i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie;

- zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni;

- rozłóż posiekane figi na podstawie równą warstwą, rozłóż na niej pięknie plasterki jabłek, napełnij wszystko mieszanką jajeczno-śmietankową na wierzchu;

- włóż ciasto do piekarnika na 45 minut (na złoty kolor);

- gotowe ciasto lekko ostudzimy i podajemy do herbaty w ciepłej formie.

takie ciasto jest przechowywane przez jeden dzień, ale najlepiej smakuje tylko upieczone.

smacznej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Suszone figi - 257   kcal/100g

Podobne przepisy