skład / składniki
metoda gotowania
Krok 1. Przygotowujemy składniki:
- umyj figi, pokrój na ćwiartki i włóż do ceramicznego pojemnika. Zalej figi wrzącą wodą, aby owoce były całkowicie pokryte wodą. Przykryj pojemnik pokrywką i odłóż na bok na godzinę.
Krok 2. Przygotowanie podstawy ciasta:
- trzy masło na tarce lub pokroić w małe kostki, przenieść do miski blendera (robota kuchennego), dodać mąkę, szczyptę soli i zmielić razem na miękisz. Możesz to zrobić bez użycia techniki - wystarczy natrzeć mąkę i masło na okruchy łyżką lub rękami;
- kontynuując tarcie ciasta, wlewamy do niego lodowatą wodę (dwie łyżki stołowe), mieszamy do uzyskania gładkości;
- posyp powierzchnię roboczą mąką, rozłóż ciasto, uformuj okrągłą warstwę o średnicy 20 cm, którą zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 10 minut;
- gdy minie ten czas, wyjmij ciasto z lodówki, a następnie włóż do naczynia do pieczenia o średnicy 23 cm, wyrównaj, uformuj małe boki o wysokości około trzech centymetrów. Wkładamy formę z podstawą do lodówki na 15 minut;
- włącz piekarnik rozgrzać do 200 stopni Celsjusza;
- wyjmij formę z podstawą z lodówki i przebij widelcem na wszystkich powierzchniach. Następnie kładziemy na cieście arkusz pergaminu (o średnicy co najmniej 30 cm), wypełniamy go fasolą lub fasolą;
- wkładamy formę do piekarnika na 15 minut, po czym usuwamy pergamin z fasolą i pieczemy podstawę przez kolejne 15 minut (do jasnozłotego koloru);
- gotową bazę schładzamy przez 10 minut, a w tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Krok 3. Przygotowujemy nadzienie:
- moje jabłka, pokrój na ćwiartki, Wytnij rdzenie, łodygi. Następnie kroimy je w cienkie plasterki. Wskazane jest, aby wybrać jabłka tej samej wielkości, aby plasterki również okazały się takie same. Zapewni to piękny i estetyczny wygląd gotowego ciasta;
- spuść wodę z pojemnika z figami, lekko ściśnij i włóż do miski blendera. Zmiel figi na pastę;
- w osobnym pojemniku łączymy śmietanę, jajka i ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko razem, aż będzie gładkie;
- zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni;
- rozłóż posiekane figi na podstawie równą warstwą, rozłóż na niej pięknie plasterki jabłek, napełnij wszystko mieszanką jajeczno-śmietankową na wierzchu;
- włóż ciasto do piekarnika na 45 minut (na złoty kolor);
- gotowe ciasto lekko ostudzimy i podajemy do herbaty w ciepłej formie.
takie ciasto jest przechowywane przez jeden dzień, ale najlepiej smakuje tylko upieczone.
smacznej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Suszone figi - 257 kcal/100g