skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wyjmij masło z lodówki na kilka godzin przed gotowaniem, aby zmiękło. Lub rozpuść w łaźni wodnej.
Krok 2:
Dodaj cały cukier na raz do masła. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie kremowa masa. Mieszam zwykłym widelcem.
Krok 3:
Dopiero po dokładnym wymieszaniu masła z cukrem można dodać następujące składniki.
Krok 4:
Wbijaj jajka, pojedynczo. Po dodaniu każdego energicznie ubij widelcem lub trzepaczką. Razem z jajkami dodaj cukier waniliowy.
Krok 5:
Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.
Krok 6:
Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.
Krok 7:
Umyj wiśnie, połóż na suchym ręczniku, aby usunąć nadmiar wody. Oddziel od nasion, Dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.
Krok 8:
Rozłóż ciasto na foremkach, wypełniając je do połowy (ponieważ ciasto wyrośnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 180 stopniach.
Krok 9:
Sprawdź gotowość babeczek wykałaczką: włóż suchy wykałaczkę do babeczki i natychmiast ją wyjmij, jeśli nie ma śladów ciasta na wykałaczce, oznacza to, że pieczenie jest gotowe.
Krok 10:
Tak wygląda babeczka w środku. Ciasto jest miękkie, przewiewne. Wyczuwalny jest zapach wanilii. Pyszne babeczki, nawet dzień po ugotowaniu.
pachnące i przewiewne babeczki. Przygotuj w 30 minut. Łatwy i niedrogi przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g