zwiewne babeczki wiśniowe

najsmaczniejsze babeczki! Szybkie i proste przygotowanie. Herbata, kawa

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 7 % 5 g
tłuszcze 26 % 19 g
węglowodany 67 % 49 g
333 kcal
IG: 28 / 2 / 70

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wyjmij masło z lodówki na kilka godzin przed gotowaniem, aby zmiękło. Lub rozpuść w łaźni wodnej.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cały cukier na raz do masła. Dokładnie wymieszaj, aż powstanie kremowa masa. Mieszam zwykłym widelcem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dopiero po dokładnym wymieszaniu masła z cukrem można dodać następujące składniki.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wbijaj jajka, pojedynczo. Po dodaniu każdego energicznie ubij widelcem lub trzepaczką. Razem z jajkami dodaj cukier waniliowy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj, aż będzie gładka.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Konsystencja ciasta powinna przypominać gęstą śmietanę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj wiśnie, połóż na suchym ręczniku, aby usunąć nadmiar wody. Oddziel od nasion, Dodaj do ciasta. Dokładnie wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Rozłóż ciasto na foremkach, wypełniając je do połowy (ponieważ ciasto wyrośnie). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 20 minut w 180 stopniach.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Sprawdź gotowość babeczek wykałaczką: włóż suchy wykałaczkę do babeczki i natychmiast ją wyjmij, jeśli nie ma śladów ciasta na wykałaczce, oznacza to, że pieczenie jest gotowe.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Tak wygląda babeczka w środku. Ciasto jest miękkie, przewiewne. Wyczuwalny jest zapach wanilii. Pyszne babeczki, nawet dzień po ugotowaniu.

pachnące i przewiewne babeczki. Przygotuj w 30 minut. Łatwy i niedrogi przepis.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy