skład / składniki
metoda gotowania
włącz piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Podczas podgrzewania zaczynamy przygotowywać sos.
wlej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelnię, dobrze posmaruj wnętrze (zarówno spód, jak i boki). Pokrój skórkę z sera brie, a następnie pokrój ser na duże kawałki i umieść połowę na patelni.
obierz ząbki czosnku z łuski, drobno posiekaj nożem. Następnie przenosimy posiekany czosnek do małej miski. Ogólnie rzecz biorąc, możesz użyć większej ilości czosnku - do dwóch głów, ale w tej kwestii powinieneś skupić się na swoim smaku. Przy większej ilości czosnku sos będzie znacznie bogatszy i ostrzejszy.
pokrój wstępnie umyty i wysuszony rozmaryn, pokrój go drobno. Połóż posiekane zioła na czosnku. Wlać mieszaninę oliwą z oliwek, wszystko dobrze wymieszać i odstawić mieszaninę na 5-10 minut.
następnie rozłóż mieszaninę rozmarynu i czosnku na serze, posyp wszystko solą i czarnym pieprzem. Wkładamy patelnię do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 5 minut. W tym czasie w piekarniku ser powinien zacząć się topić. Wyjmij patelnię z piekarnika i rozłóż pozostały ser na wierzchu. Ta prosta technika pomoże uzyskać najlepszy wynik.
ponownie włóż patelnię z przyszłym sosem do piekarnika na 5 minut. Ser powinien się całkowicie stopić i zacząć bulgotać.
wyjmujemy patelnię z piekarnika, smakujemy sos i w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli. Posyp SOS suszonym tymiankiem na wierzchu i podawaj. Nie musisz zwlekać - robimy to od razu!
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal/100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal/100g
- Ser "RAM Brie" - 336 kcal/100g