sos Brie

Przygotuj aromatyczny oryginalny sos serowy! Poczęstuj rodzinę! SOS Brie-nawet brzmi pysznie! Niesamowicie bogaty, niesamowicie aromatyczny. Ten sos może być podawany jako dodatek do różnych potraw. Ale może być również prawie niezależnym daniem, jeśli po prostu podasz go z kawałkami świeżo upieczonego chleba, krakersami, grzankami. Sos jest bardzo delikatny i miękki w konsystencji, jego aromat jest lekko dymny, a rozmaryn i tymianek dodają włoskiego akcentu do smaku tego sosu serowego.
maralyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 16 g
tłuszcze 61 % 30 g
węglowodany 6 % 3 g
341 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

Czas gotowania: 30 min

włącz piekarnik rozgrzać do 190 stopni Celsjusza. Podczas podgrzewania zaczynamy przygotowywać sos.

wlej niewielką ilość oliwy z oliwek na patelnię, dobrze posmaruj wnętrze (zarówno spód, jak i boki). Pokrój skórkę z sera brie, a następnie pokrój ser na duże kawałki i umieść połowę na patelni.

obierz ząbki czosnku z łuski, drobno posiekaj nożem. Następnie przenosimy posiekany czosnek do małej miski. Ogólnie rzecz biorąc, możesz użyć większej ilości czosnku - do dwóch głów, ale w tej kwestii powinieneś skupić się na swoim smaku. Przy większej ilości czosnku sos będzie znacznie bogatszy i ostrzejszy.

pokrój wstępnie umyty i wysuszony rozmaryn, pokrój go drobno. Połóż posiekane zioła na czosnku. Wlać mieszaninę oliwą z oliwek, wszystko dobrze wymieszać i odstawić mieszaninę na 5-10 minut.

następnie rozłóż mieszaninę rozmarynu i czosnku na serze, posyp wszystko solą i czarnym pieprzem. Wkładamy patelnię do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie na 5 minut. W tym czasie w piekarniku ser powinien zacząć się topić. Wyjmij patelnię z piekarnika i rozłóż pozostały ser na wierzchu. Ta prosta technika pomoże uzyskać najlepszy wynik.

ponownie włóż patelnię z przyszłym sosem do piekarnika na 5 minut. Ser powinien się całkowicie stopić i zacząć bulgotać.

wyjmujemy patelnię z piekarnika, smakujemy sos i w razie potrzeby dodajemy trochę więcej soli. Posyp SOS suszonym tymiankiem na wierzchu i podawaj. Nie musisz zwlekać - robimy to od razu!

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal/100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal/100g
  • Ser "RAM Brie" - 336   kcal/100g

Podobne przepisy