bułeczki z jajkiem i ziołami na kwaśnym mleku

piękne wypieki! Doskonale uzupełnia organizm witaminami. Możesz gotować szybko, bez większych kosztów. Pomoże Ci, gdy masz bardzo mało czasu. Najważniejsze jest to, że niezbędne produkty są pod ręką. Wypieki są bardzo sycące i pożywne. Świetnie nadaje się do herbaty.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 7 g
tłuszcze 7 % 2 g
węglowodany 67 % 18 g
110 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj wcześniej warzywa i wszystkie inne niezbędne składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Szpinak i szczypiorek drobno pokruszyć nożem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokruszone warzywa są dobrze zmielone tłuczkiem do tłuczonych ziemniaków.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Do przygotowanej zielonej masy dodaj drobno posiekane jajka na twardo, sól do smaku i dokładnie wymieszaj.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Do pogłębionej miski wlej zsiadłe mleko, jajko kurze, sól i wlej sodę herbacianą i odstaw na trzy minuty, aż na powierzchni pojawią się obfite bąbelki z gaszonej sody.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj mąkę do powstałej mieszanki w częściach, ile poprosi ciasto i zagniataj ciasto o niezbyt ciasnej konsystencji.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozwałkuj gotowe ciasto na koła, umieść nadzienie na środku i zacznij rzeźbić jak biel, a następnie zamknij środek, zwiń obrabiany przedmiot w bułkę.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Ułóż bułki na wysmarowanej tłuszczem patelni. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C, aż będzie całkowicie ugotowany. Czas pieczenia zależy bezpośrednio od piekarnika, od 25 minut do 1,5 godziny.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Bułeczki okazały się sławne! Wyjmij z piekarnika i podawaj bezpośrednio na gorąco z herbatą. Na gorąco są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Smacznego dla wszystkich!

bardzo prosty przepis. Nie wymaga dużego i skomplikowanego zestawu produktów.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Sól jodowana - 0   kcal/100g

Podobne przepisy