skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj wcześniej warzywa i wszystkie inne niezbędne składniki.
Krok 2:
Szpinak i szczypiorek drobno pokruszyć nożem.
Krok 3:
Pokruszone warzywa są dobrze zmielone tłuczkiem do tłuczonych ziemniaków.
Krok 4:
Do przygotowanej zielonej masy dodaj drobno posiekane jajka na twardo, sól do smaku i dokładnie wymieszaj.
Krok 5:
Do pogłębionej miski wlej zsiadłe mleko, jajko kurze, sól i wlej sodę herbacianą i odstaw na trzy minuty, aż na powierzchni pojawią się obfite bąbelki z gaszonej sody.
Krok 6:
Dodaj mąkę do powstałej mieszanki w częściach, ile poprosi ciasto i zagniataj ciasto o niezbyt ciasnej konsystencji.
Krok 7:
Rozwałkuj gotowe ciasto na koła, umieść nadzienie na środku i zacznij rzeźbić jak biel, a następnie zamknij środek, zwiń obrabiany przedmiot w bułkę.
Krok 8:
Ułóż bułki na wysmarowanej tłuszczem patelni. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180C, aż będzie całkowicie ugotowany. Czas pieczenia zależy bezpośrednio od piekarnika, od 25 minut do 1,5 godziny.
Krok 9:
Bułeczki okazały się sławne! Wyjmij z piekarnika i podawaj bezpośrednio na gorąco z herbatą. Na gorąco są smaczniejsze i bardziej aromatyczne. Smacznego dla wszystkich!
bardzo prosty przepis. Nie wymaga dużego i skomplikowanego zestawu produktów.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji o cechach piekarników !
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38 kcal/100g
- Zsiadłe mleko - 38 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Sól jodowana - 0 kcal/100g