ciasto śmietankowo-twarogowe ze śliwkami

pyszne i najprostsze ciasto zachwyci wszystkich. .
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 8 g
tłuszcze 21 % 10 g
węglowodany 62 % 29 g
237 kcal
IG: 43 / 0 / 57

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Żelatynę namoczyć w 0,25 szklanki zimnej wody.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone śliwki włożyć do miski, zalać 0,5 szklanki ciepłej wody.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajka z cukrem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę przesianą skrobią i proszkiem do pieczenia.Wymieszaj i wlej do okrągłego naczynia do pieczenia.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez 20 min. ostudzić bez wyjmowania z formy.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Pokrój śliwki na małe kawałki.Odcedź napar, wlej do żelatyny i podgrzej w łaźni wodnej, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij śmietanę z twarogiem i cukrem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj żelatynę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    I suszone śliwki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Połóż na cieście. Przechowywać w lodówce do całkowitego zestalenia.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Przed podaniem wyjmij z formy i posyp czekoladą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal / 100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal / 100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal / 100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy