ciasto z Manny bananowo-twarogowej na kefirze

pyszne domowe ciasto, z delikatnym kremem twarogowym i przyjemnym smakiem bananowym! Przygotowanie ciasta mannika wymaga minimum produktów, bardzo mało czasu na jego przygotowanie, a wynik jest zawsze bezbłędny i idealny. Ciasto okazuje się bardzo smaczne, umiarkowanie słodkie, prawdziwe, naturalne domowe, z gęstymi wilgotnymi ciastami, delikatną śmietaną i przyjemnym smakiem Banana. Proces jego przygotowania jest bardzo prosty, szczególnie dla tych, którzy często pieczą manniki. A krem można zrobić według własnych upodobań, dodając lub zastępując dowolne składniki.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 6 g
tłuszcze 20 % 10 g
węglowodany 67 % 33 g
247 kcal
IG: 3 / 24 / 73

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Proces przygotowania ciasta rozpoczyna się od połączenia w misce suchych składników. Wlej semolinę do miski.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj przesianą mąkę.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Dodaj cukier.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proszek do pieczenia i wanilina. Jeśli nie ma proszku do pieczenia, można go bezpiecznie zastąpić pół łyżeczki sody w połączeniu z octem. Suche składniki dobrze wymieszaj łyżką.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wlej kefir, lepiej go wcześniej wyjąć z lodówki, aby miał temperaturę pokojową. Wymieszaj mieszaninę, aby suche składniki były dobrze wymieszane i połączone z płynem.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W osobnej misce ubij jajka, ale nie potrzebujesz bujnej piany, wystarczy wymieszać jajka widelcem, aby stały się po prostu jednorodną masą. Wlej mieszaninę jajek do miski z ciastem.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Masło rozpuść w łaźni wodnej (można to zrobić w kuchence mikrofalowej) i wlej do ciasta. Dobrze wymieszaj i pozostaw ciasto na dwadzieścia minut, aby semolina pęczniała.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, masłem lub warzywami. Ciasto rozprowadzamy łyżką stołową do formy, powinno być wystarczająco grube i spływać do łyżek wstążką.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do niego ciasto i piecz przez około 40 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli wyjdzie z ciasta na sucho, oznacza to, że ciasto zostało upieczone.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć bezpośrednio w formie. Ostrożnie wyjmij schłodzone ciasto z formy, pokrój je na dwie części. Możesz również pokroić go na więcej ciast, ale ponieważ ciasto jest bardzo miękkie, musisz to zrobić ostrożnie, aby nie kruszyć.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Przygotuj krem. Za pomocą blendera ubij twarożek, śmietanę, masło, wanilinę i cukier. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku, nie dodawać waniliny. Banany kroimy w kółka o grubości 0,5 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Ciasta najlepiej namoczyć słodkim syropem, aby były dobrze nawodnione. Wtedy czas na namoczenie ciasta w lodówce nie zajmie dużo.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Smarujemy każde ciasto kremem twarogowym, układamy koła Banana.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Wierzch ciasta posmaruj również kremem i udekoruj bananem. Podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Kasza manna - 340   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy