skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Proces przygotowania ciasta rozpoczyna się od połączenia w misce suchych składników. Wlej semolinę do miski.
Krok 2:
Dodaj przesianą mąkę.
Krok 3:
Dodaj cukier.
Krok 4:
Proszek do pieczenia i wanilina. Jeśli nie ma proszku do pieczenia, można go bezpiecznie zastąpić pół łyżeczki sody w połączeniu z octem. Suche składniki dobrze wymieszaj łyżką.
Krok 5:
Wlej kefir, lepiej go wcześniej wyjąć z lodówki, aby miał temperaturę pokojową. Wymieszaj mieszaninę, aby suche składniki były dobrze wymieszane i połączone z płynem.
Krok 6:
W osobnej misce ubij jajka, ale nie potrzebujesz bujnej piany, wystarczy wymieszać jajka widelcem, aby stały się po prostu jednorodną masą. Wlej mieszaninę jajek do miski z ciastem.
Krok 7:
Masło rozpuść w łaźni wodnej (można to zrobić w kuchence mikrofalowej) i wlej do ciasta. Dobrze wymieszaj i pozostaw ciasto na dwadzieścia minut, aby semolina pęczniała.
Krok 8:
Nasmaruj naczynie do pieczenia olejem, masłem lub warzywami. Ciasto rozprowadzamy łyżką stołową do formy, powinno być wystarczająco grube i spływać do łyżek wstążką.
Krok 9:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, włóż do niego ciasto i piecz przez około 40 minut. Gotowość ciasta sprawdzamy drewnianym patyczkiem, jeśli wyjdzie z ciasta na sucho, oznacza to, że ciasto zostało upieczone.
Krok 10:
Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i pozwól mu ostygnąć bezpośrednio w formie. Ostrożnie wyjmij schłodzone ciasto z formy, pokrój je na dwie części. Możesz również pokroić go na więcej ciast, ale ponieważ ciasto jest bardzo miękkie, musisz to zrobić ostrożnie, aby nie kruszyć.
Krok 11:
Przygotuj krem. Za pomocą blendera ubij twarożek, śmietanę, masło, wanilinę i cukier. Ilość cukru można zwiększyć lub zmniejszyć do smaku, nie dodawać waniliny. Banany kroimy w kółka o grubości 0,5 cm.
Krok 12:
Ciasta najlepiej namoczyć słodkim syropem, aby były dobrze nawodnione. Wtedy czas na namoczenie ciasta w lodówce nie zajmie dużo.
Krok 13:
Smarujemy każde ciasto kremem twarogowym, układamy koła Banana.
Krok 14:
Wierzch ciasta posmaruj również kremem i udekoruj bananem. Podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g