baklava z syropem

oferuję swój przepis na baklawę z szybkim przygotowaniem ciasta.
alexey3692Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 28 % 21 g
węglowodany 64 % 48 g
394 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Zagniataj ciasto. Dodaj jajka, sól, olej roślinny do wody(125 ml), wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i przesiej do mieszanki jajecznej. Zagniataj ciasto przez co najmniej 7-10 minut. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie i syrop. Część ziaren orzecha włoskiego zostawiamy do dekoracji, resztę orzechów mielimy w blenderze z cukrem (200g.) i częścią cynamonu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Bierzemy 100 mililitrów wody, dodajemy 250 gramów cukru i resztę cynamonu i podpalamy. Gotuj syrop przez 3 minuty. Wyłącz ogień i dodaj miód, pozwól syropowi ostygnąć.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ciasto dzielimy na cztery części i zwijamy, odkurzając skrobią. Na wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia kładziemy pierwszy arkusz ciasta i obficie smarujemy roztopionym masłem. Kładziemy jedną trzecią nadzienia. Wykonujemy tę operację jeszcze dwa razy. Przykryj czwartym arkuszem ciasta i pokrój w potrzebne rozmiary. Obficie posmaruj masłem, udekoruj orzechami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy z piekarnika, ponownie wykonujemy nacięcia, smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlej gorącą "baklawę" syropem i pozostaw na noc do namoczenia. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Skrobia ziemniaczana - 300   kcal/100g

Podobne przepisy