skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:

Zagniataj ciasto. Dodaj jajka, sól, olej roślinny do wody(125 ml), wymieszaj. Dodaj proszek do pieczenia do mąki i przesiej do mieszanki jajecznej. Zagniataj ciasto przez co najmniej 7-10 minut. Przykryj folią i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Krok 2:

Gdy ciasto odpoczywa, przygotuj nadzienie i syrop. Część ziaren orzecha włoskiego zostawiamy do dekoracji, resztę orzechów mielimy w blenderze z cukrem (200g.) i częścią cynamonu.
Krok 3:

Bierzemy 100 mililitrów wody, dodajemy 250 gramów cukru i resztę cynamonu i podpalamy. Gotuj syrop przez 3 minuty. Wyłącz ogień i dodaj miód, pozwól syropowi ostygnąć.
Krok 4:

Ciasto dzielimy na cztery części i zwijamy, odkurzając skrobią. Na wysmarowanym masłem naczyniu do pieczenia kładziemy pierwszy arkusz ciasta i obficie smarujemy roztopionym masłem. Kładziemy jedną trzecią nadzienia. Wykonujemy tę operację jeszcze dwa razy. Przykryj czwartym arkuszem ciasta i pokrój w potrzebne rozmiary. Obficie posmaruj masłem, udekoruj orzechami i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15 minut.
Krok 5:

Wyjmujemy z piekarnika, ponownie wykonujemy nacięcia, smarujemy olejem i wkładamy do piekarnika na kolejne 30 minut.
Krok 6:

Wlej gorącą "baklawę" syropem i pozostaw na noc do namoczenia. Dziękuję za obejrzenie i przeczytanie mojego przepisu. Do widzenia wszystkim i miłej herbaty.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Skrobia ziemniaczana - 300 kcal/100g


