babeczki Chocolate Cap
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Oddziel żółtka od białek.
Krok 3:
Zmielić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.
Krok 4:
Białka ubić solą w mocną pianę.
Krok 5:
Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia.
Krok 6:
Na środku wzgórza mąki zrób wgłębienie i wlej ubite żółtka i olej roślinny.
Krok 7:
Dobrze wymieszaj.
Krok 8:
Delikatnie wymieszaj ubite białka. Zagnieść gęste ciasto.
Krok 9:
Podziel ciasto na 2 części.
Krok 10:
Dodaj mleko i kakao do jednej części. Dobrze wymieszaj.
Krok 11:
Dobrze wymieszaj.
Krok 12:
Wysmarowane masłem foremki do muffinek w jednej trzeciej napełnij jasnym ciastem. Ostrożnie wlej ciasto czekoladowe do środka.
Krok 13:
Ostrożnie wlej ciasto czekoladowe do środka. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g