babeczki Chocolate Cap

babeczki z zalotną czekoladową czapką rozjaśnią stół! Te babeczki bardzo dobrze nadają się do serwowania z kakao lub gorącą czekoladą.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 12 % 8 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 69 % 45 g
315 kcal
IG: 4 / 11 / 85

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel żółtka od białek.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić żółtka z cukrem i cukrem waniliowym.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Białka ubić solą w mocną pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przesiej mąkę proszkiem do pieczenia.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Na środku wzgórza mąki zrób wgłębienie i wlej ubite żółtka i olej roślinny.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Dobrze wymieszaj.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka. Zagnieść gęste ciasto.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Podziel ciasto na 2 części.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Dodaj mleko i kakao do jednej części. Dobrze wymieszaj.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Dobrze wymieszaj.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wysmarowane masłem foremki do muffinek w jednej trzeciej napełnij jasnym ciastem. Ostrożnie wlej ciasto czekoladowe do środka.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ostrożnie wlej ciasto czekoladowe do środka. Piec przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy