skład / składniki
metoda gotowania
dobrze jest mieć w domu zawsze coś pysznego do herbaty. Ten przepis opisuje proces przygotowania bardzo prostych ciasteczek, proces ten nie zajmie dużo czasu. Składniki są proste i niedrogie, oczywiście lepiej wybrać sprawdzone produkty dobrej jakości, aby wynik był w 100% zadowolony. Masło powinno mieć temperaturę pokojową, dlatego należy je najpierw wyjąć z lodówki i pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin.
1. Rozłóż zmiękczone masło w głębokiej misce, ubij mikserem elektrycznym.
2. Wlej cukier do ubitego masła, kontynuuj ubijanie, aż powstanie Puszysta masa.
3. W powstałej masie rozbijamy jajko, dodajemy puree z dyni i wanilię, ubijamy do uzyskania gładkości.
4. Teraz przesiej mąkę, dodaj szczyptę soli, sody oczyszczonej i kamienia nazębnego, wymieszaj. Składniki powinny być całkowicie połączone ze sobą.
5. Ciasto wysyłamy do lodówki na pół godziny. W tym czasie stanie się trochę gęstszy.
6. Po określonym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki. Tworzymy z niego małe kulki, zwijamy każdą z nich w cukrze.
7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, umieść na niej puste miejsca. Wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, pieczemy przez 13-15 minut, aż pojawi się Lekki złoty odcień.
pozostaw ciasteczka na blasze do ostygnięcia, dopiero potem Usuń.
podajemy na stole do herbaty lub kawy, również pyszne z mlekiem, sokiem, kakao.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dynia - 29 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Tatar - 0 kcal/100g