ciasto z kurczaka z rozmarynem i tymiankiem

pyszne, proste, aromatyczne i niesamowicie smaczne!
Andrzej SzpakAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 22 % 7 g
tłuszcze 34 % 11 g
węglowodany 44 % 14 g
196 kcal
IG: 50 / 50 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

• wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki i połóż je na ręczniku ( w naszym przypadku były dwie warstwy), aby dobrze się rozmroziło. Aby krawędzie ciasta nie wyschły, przykryj ciasto czystym ręcznikiem.
* pokrój filet z kurczaka w duże kostki. Ziemniaki kroimy w kostkę około 1-1, 5 cm, cebulę kroimy w pierścienie.
• smażyć kurczaka na dużym ogniu w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po usmażeniu przenosimy kurczaka do miski i posypujemy liśćmi tymianku. Wystarczy 2 gałązki tymianku. Pozostaw do marynowania w świeżych ziołach.
* w tym samym oleju szybko smażyć ziemniaki. Po usmażeniu ziemniaków przesuwaj i posyp posiekanymi liśćmi rozmarynu. Wystarczy 2 gałązki rozmarynu. Pozostaw do marynowania w świeżych ziołach.
• rozwałkuj rozmrożone ciasto na wymiar z blachą do pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie rozłóż pierwszy arkusz ciasta.
* równomiernie rozprowadź ziemniaki na całej podstawie, a następnie kurczaka, sól, rozłóż cebulę na wierzchu.
• przykryj nadzienie drugim arkuszem ciasta. I przekłuj całą powierzchnię widelcem, aby ciasto nie unosiło się falami podczas pieczenia.
• ciasto wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Czas przygotowania ciasta zależy od piekarnika. W piekarniku elektrycznym zajmuje to około 25-30 minut.
* podczas gdy ciasto się gotuje, czas na sos. Na patelni roztop masło.
• grubo posiekaj świeży szpinak i wyślij na patelnię.
* jak szpinak zmniejszy objętość-dodaj 1 łyżkę. łyżka mąki, smaż trochę. SOS okazuje się bardzo delikatny, jeśli chcesz dodać jasną nutę, na etapie pieczenia mąki dodaj grubo posiekane ząbki czosnku.
* następnie stopniowo dodawaj 450 ml śmietany, ciągle mieszając.
* gdy śmietana się zagotuje, sól i pieprz do smaku. Sos jest gotowy.
* podczas serwowania pokrój ciasto na kwadraty i polej sosem szpinakowym.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Tymianek - 101   kcal/100g
  • Tymianek suszony - 276   kcal / 100g
  • Tymianek - 276   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Rozmaryn świeży - 131   kcal / 100g

Podobne przepisy