skład / składniki
metoda gotowania
• wyjmij ciasto francuskie z zamrażarki i połóż je na ręczniku ( w naszym przypadku były dwie warstwy), aby dobrze się rozmroziło. Aby krawędzie ciasta nie wyschły, przykryj ciasto czystym ręcznikiem.
* pokrój filet z kurczaka w duże kostki. Ziemniaki kroimy w kostkę około 1-1, 5 cm, cebulę kroimy w pierścienie.
• smażyć kurczaka na dużym ogniu w niewielkiej ilości oleju roślinnego. Po usmażeniu przenosimy kurczaka do miski i posypujemy liśćmi tymianku. Wystarczy 2 gałązki tymianku. Pozostaw do marynowania w świeżych ziołach.
* w tym samym oleju szybko smażyć ziemniaki. Po usmażeniu ziemniaków przesuwaj i posyp posiekanymi liśćmi rozmarynu. Wystarczy 2 gałązki rozmarynu. Pozostaw do marynowania w świeżych ziołach.
• rozwałkuj rozmrożone ciasto na wymiar z blachą do pieczenia. Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia, a następnie rozłóż pierwszy arkusz ciasta.
* równomiernie rozprowadź ziemniaki na całej podstawie, a następnie kurczaka, sól, rozłóż cebulę na wierzchu.
• przykryj nadzienie drugim arkuszem ciasta. I przekłuj całą powierzchnię widelcem, aby ciasto nie unosiło się falami podczas pieczenia.
• ciasto wysyłamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Czas przygotowania ciasta zależy od piekarnika. W piekarniku elektrycznym zajmuje to około 25-30 minut.
* podczas gdy ciasto się gotuje, czas na sos. Na patelni roztop masło.
• grubo posiekaj świeży szpinak i wyślij na patelnię.
* jak szpinak zmniejszy objętość-dodaj 1 łyżkę. łyżka mąki, smaż trochę. SOS okazuje się bardzo delikatny, jeśli chcesz dodać jasną nutę, na etapie pieczenia mąki dodaj grubo posiekane ząbki czosnku.
* następnie stopniowo dodawaj 450 ml śmietany, ciągle mieszając.
* gdy śmietana się zagotuje, sól i pieprz do smaku. Sos jest gotowy.
* podczas serwowania pokrój ciasto na kwadraty i polej sosem szpinakowym.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Tymianek - 101 kcal/100g
- Tymianek suszony - 276 kcal / 100g
- Tymianek - 276 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Rozmaryn świeży - 131 kcal / 100g