dietetyczne ciasteczka owsiane z orzechami na kwaśnym mleku

urozmaicić dietę takimi ciasteczkami!
IraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 8 g
tłuszcze 23 % 12 g
węglowodany 62 % 33 g
256 kcal
IG: 9 / 63 / 28

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Dodaj zsiadłe mleko do płatków, wymieszaj, pozostaw na 1 godzinę;
2. Do masy dodać cukier, miód, cynamon, posiekane orzechy włoskie, wymieszać;
3. Masę wyłożyć łyżką, formując ciasteczka, na blasze wyłożonej pergaminem;
4. Rozłóż migdały na ciasteczkach;
5. Piec w piekarniku przez 30-40 minut w 180 stopniach.
miłej herbaty!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Miód - 400   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Orzechy migdałowe - 609   kcal/100g
  • Cynamon - 247   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko odtłuszczone - 38   kcal/100g
  • Zsiadłe mleko - 38   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g

Podobne przepisy