babeczka Jagodowa

Przygotuj miękką, aromatyczną babeczkę jagodową na herbatę! . Babeczka jagodowa zmieni rodzinne przyjęcie herbaciane w prawdziwą małą ucztę! Przygotowanie ciasta nie jest trudne, okazuje się miękkie, porowate, o wilgotnej konsystencji. Możesz ozdobić w dowolny sposób, przepis na dekorację oferuje kremowy lukier i okruchy płatków owsianych i migdałów.
M. JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 76 % 48 g
293 kcal
IG: 6 / 2 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

1. Rozłóż zmiękczone masło w misce lub w specjalnej misce miksera elektrycznego, wlej tutaj cukier, ubij do puszystości przez około 5-7 minut. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić, masa stanie się całkowicie gładka i jednorodna. Rozbij jajka do powstałej kremowej masy, dodaj ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.

2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, dodaj szczyptę soli. Wlej suche składniki do kremowej masy partiami, za każdym razem ubijając, aż będą gładkie. Następnie wlewamy odtłuszczoną śmietanę, ponownie wbijamy. Na samym końcu dodaj skórkę z cytryny.

3. Ciasto było gładkie, jednorodne. Rozłóż połowę jagód w cieście, wymieszaj łyżką lub drewnianą szpatułką, jagody powinny być rozprowadzane tak równomiernie, jak to możliwe.

4. Wlej ciasto do formy, posyp pozostałymi jagodami. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez godzinę. W zależności od rodzaju i mocy piekarnika czas może być dłuższy. Sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką, przekłuwając nią babeczkę, jeśli wykałaczka jest sucha, babeczka jest gotowa.

5. Po upływie określonego czasu wyjmij ciastko z piekarnika, pozostaw na 20-30 minut, a następnie wyjmij je z formy na ruszt. Jeśli spróbujesz wcześniej wyjąć ciastko, jego integralność może zostać uszkodzona, gorące ciasto przykleja się do formy i nie oddziela się dobrze.

6. W małej misce rozprowadzamy zmiękczone masło, tutaj również wlewamy brązowy cukier, płatki owsiane, mąkę i płatki migdałów, wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie duże okruchy. Najwygodniej jest pracować rękami, okazuje się szybko i bez kłopotów. Rozłóż okruchy na blasze do pieczenia, Wyślij do piekarnika, piecz przez 10 minut.

7. Odtłuszczoną śmietanę wlewamy do wysokiej miski, tutaj również wlewamy cukier puder, ubijamy mikserem do uzyskania gładkości. Nalewamy ciasto powstałym lukrem i natychmiast posypujemy przygotowane okruchy.

babeczka jest gotowa! Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Owies - 316   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Borówka - 44   kcal/100g
  • Jagody świeżo mrożone - 56   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Beztłuszczowa śmietana - 59   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Płatki migdałów - 650   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g

Podobne przepisy