skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozłóż zmiękczone masło w misce lub w specjalnej misce miksera elektrycznego, wlej tutaj cukier, ubij do puszystości przez około 5-7 minut. Kryształy cukru powinny całkowicie się rozpuścić, masa stanie się całkowicie gładka i jednorodna. Rozbij jajka do powstałej kremowej masy, dodaj ekstrakt waniliowy, kontynuuj ubijanie przez kolejne 2-3 minuty.
2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do osobnej miski, dodaj szczyptę soli. Wlej suche składniki do kremowej masy partiami, za każdym razem ubijając, aż będą gładkie. Następnie wlewamy odtłuszczoną śmietanę, ponownie wbijamy. Na samym końcu dodaj skórkę z cytryny.
3. Ciasto było gładkie, jednorodne. Rozłóż połowę jagód w cieście, wymieszaj łyżką lub drewnianą szpatułką, jagody powinny być rozprowadzane tak równomiernie, jak to możliwe.
4. Wlej ciasto do formy, posyp pozostałymi jagodami. Wysyłamy formę z ciastem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez godzinę. W zależności od rodzaju i mocy piekarnika czas może być dłuższy. Sprawdzamy gotowość drewnianą wykałaczką, przekłuwając nią babeczkę, jeśli wykałaczka jest sucha, babeczka jest gotowa.
5. Po upływie określonego czasu wyjmij ciastko z piekarnika, pozostaw na 20-30 minut, a następnie wyjmij je z formy na ruszt. Jeśli spróbujesz wcześniej wyjąć ciastko, jego integralność może zostać uszkodzona, gorące ciasto przykleja się do formy i nie oddziela się dobrze.
6. W małej misce rozprowadzamy zmiękczone masło, tutaj również wlewamy brązowy cukier, płatki owsiane, mąkę i płatki migdałów, wszystko dokładnie mieszamy, aż powstanie duże okruchy. Najwygodniej jest pracować rękami, okazuje się szybko i bez kłopotów. Rozłóż okruchy na blasze do pieczenia, Wyślij do piekarnika, piecz przez 10 minut.
7. Odtłuszczoną śmietanę wlewamy do wysokiej miski, tutaj również wlewamy cukier puder, ubijamy mikserem do uzyskania gładkości. Nalewamy ciasto powstałym lukrem i natychmiast posypujemy przygotowane okruchy.
babeczka jest gotowa! Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Owies - 316 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Beztłuszczowa śmietana - 59 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Płatki migdałów - 650 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g