ciasto z nadzieniem bananowym

deser o smaku bananowym pasuje do każdego wydarzenia. Świetnie nadaje się na herbatę z rodziną i przyjaciółmi.
luba60Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 11 % 5 g
węglowodany 80 % 36 g
186 kcal
IG: 3 / 17 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki niezbędne do przepisu z wyprzedzeniem.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    W pogłębionej misce przesiać razem wszystkie suche składniki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Oddziel białka od żółtek i ubij z 40 g cukru.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj pozostały cukier do żółtek i ubij na kremowy kolor.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka z żółtkami i dodaj przesianą suchą mieszankę do tej masy. Dokładnie wymieszaj w jednorodną masę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie wymieszaj wodę z olejem i podgrzej w wannie do wrzenia. Powoli wlej mieszaninę wody i oleju do ciasta. Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Weź odpowiedni kształt lub głęboką patelnię, wyłóż papierem do pieczenia. Lepiej nie smarować papieru, ciasto będzie gładsze.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec w temperaturze 175°C przez około 40 min. przed pokrojeniem biszkoptu należy go trochę położyć, aby ciasto nie kruszyło się podczas krojenia. Następnie pokrój na dwa ciasta.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Krem doskonale nadaje się do tego ciasta. Bardzo dobrze komponuje się ze smakiem bananowym. Jajka wymieszać z mąką. Dobrze wymieszaj.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Wlej mleko z cukrem do rondla i zagotuj na małym ogniu. Powoli wlej mieszaninę jajek i mąki do wrzącej masy, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, nie przestając mieszać, aby nie powstały grudki. Następnie wyłącz ogień i jeszcze przez 1 minutę. ciągle zmieniając krem, dodaj cukier waniliowy.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Obierz banany i pokrój w cienkie owalne kółka.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Gdy wszystkie składniki będą gotowe, zacznij dekorować ciasto. Posmaruj jedno ciasto kremem i równomiernie rozłóż plasterki banana na całym obwodzie. Podobnie jest z drugim ciastem.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Tutaj mamy ciasto o bardzo nietypowym i delikatnym smaku. Wspaniały deser na domowe przyjęcie herbaciane.

Krem do tego przepisu można użyć dowolnego, który najbardziej Ci się podoba.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Banany - 89   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy