skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki niezbędne do przepisu z wyprzedzeniem.
Krok 2:
W pogłębionej misce przesiać razem wszystkie suche składniki.
Krok 3:
Oddziel białka od żółtek i ubij z 40 g cukru.
Krok 4:
Dodaj pozostały cukier do żółtek i ubij na kremowy kolor.
Krok 5:
Delikatnie wymieszaj ubite białka z żółtkami i dodaj przesianą suchą mieszankę do tej masy. Dokładnie wymieszaj w jednorodną masę.
Krok 6:
Następnie wymieszaj wodę z olejem i podgrzej w wannie do wrzenia. Powoli wlej mieszaninę wody i oleju do ciasta. Dobrze wymieszaj ciasto, aż będzie gładkie.
Krok 7:
Weź odpowiedni kształt lub głęboką patelnię, wyłóż papierem do pieczenia. Lepiej nie smarować papieru, ciasto będzie gładsze.
Krok 8:
Piec w temperaturze 175°C przez około 40 min. przed pokrojeniem biszkoptu należy go trochę położyć, aby ciasto nie kruszyło się podczas krojenia. Następnie pokrój na dwa ciasta.
Krok 9:
Krem doskonale nadaje się do tego ciasta. Bardzo dobrze komponuje się ze smakiem bananowym. Jajka wymieszać z mąką. Dobrze wymieszaj.
Krok 10:
Wlej mleko z cukrem do rondla i zagotuj na małym ogniu. Powoli wlej mieszaninę jajek i mąki do wrzącej masy, ciągle mieszając. Doprowadzić do wrzenia, nie przestając mieszać, aby nie powstały grudki. Następnie wyłącz ogień i jeszcze przez 1 minutę. ciągle zmieniając krem, dodaj cukier waniliowy.
Krok 11:
Obierz banany i pokrój w cienkie owalne kółka.
Krok 12:
Gdy wszystkie składniki będą gotowe, zacznij dekorować ciasto. Posmaruj jedno ciasto kremem i równomiernie rozłóż plasterki banana na całym obwodzie. Podobnie jest z drugim ciastem.
Krok 13:
Tutaj mamy ciasto o bardzo nietypowym i delikatnym smaku. Wspaniały deser na domowe przyjęcie herbaciane.
Krem do tego przepisu można użyć dowolnego, który najbardziej Ci się podoba.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Banany - 89 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g