skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Włącz piekarnik i rozgrzej go do 190°C stopni. Przygotuj blachę do pieczenia z pergaminem.
Krok 2:
Orzechy włoskie z 2 łyżeczkami cukru zmiel w blenderze i wymieszaj z mąką.
Krok 3:
Ubij białka szczyptą soli na puszystą pianę, wprowadź cukier i ubij na sztywne szczyty.
Krok 4:
W dwóch krokach wprowadź orzechy z mąką.
Krok 5:
Z torebki cukierniczej lub pilnika umieść 8 kółek o średnicy 8 cm na pergaminie. Posyp obficie cukrem pudrem na wierzchu.
Krok 6:
Piec w piekarniku przez 7 minut.
Krok 7:
Ciepło zdejmij z pergaminu.
Krok 8:
Wlej cukier, skrobię do rondla i wymieszaj. Tutaj dodaj żółtka i puree wiśniowe.
Krok 9:
Na małym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić śmietanę do wrzenia i gotować przez minutę. Ogrzewanie można wyłączyć.
Krok 10:
Dodaj wanilię i ostudź do temperatury pokojowej. Ubij śmietanę mikserem i partiami dodaj masło.
Krok 11:
Pozostaw w lodówce na kilka godzin.
Krok 12:
Umieść krem na 4 dyskach orzechowych. Przykryj wierzch pozostałymi 4.
Krok 13:
Udekoruj pozostałą śmietaną. Przed podaniem trzymaj w lodówce. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wanilia - 288 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Skrobia kukurydziana - 329 kcal/100g
- Mrożona wiśnia - 46 kcal/100g