skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
2. Jajka do gotowania powinny być świeże i schłodzone, tylko wtedy łatwo i szybko się zbiją. Uwalniamy białka z żółtek w dowolny sposób. Wygodne jest użycie specjalnego urządzenia, dzięki któremu białko spływa przez otwory, a żółtko pozostaje. Możesz po prostu przepuścić rozbite jajko przez palce. W takim przypadku białko spłynie przez nie, a żółtko pozostanie w dłoni. Białka przelewamy do miksera. Niektórzy cukiernicy zalecają dob
Krok 2:
Dodaj cukier. W takim przypadku możesz obejść się bez pomiarów. Wystarczy przestrzegać proporcji 1 części białek+ 2 części cukru (lub proszku). Cienkim strumieniem bez wyłączania miksera. Wylej go powoli, od tego zależy twój wynik końcowy.
Krok 3:
Po tym, jak cały cukier znalazł się w białkach, strącamy kolejne 7-8 minut. Proces ten może zająć więcej czasu, ponieważ miksery mają inną moc, a czas ubijania zależy od tego. Wskaźnikiem, że masa białkowa jest wystarczająco zestrzelona, jest ślad trzepaczki miksera na masie, która powinna być wystarczająco gęsta.
Krok 4:
Następnie bierzemy worek cukierniczy i wkładamy do niego masę białkową. Jeśli masz barwnik spożywczy, możesz zrobić bezy wielokolorowe. Aby to zrobić, barwimy nim część masy białkowej. W torbie układamy białą z jednej strony, kolorową masę z drugiej lub według własnego uznania.
Krok 5:
Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wyciśnij nasze przyszłe bezy z naszej torby cukierniczej. W rozgrzanym piekarniku do temperatury 90 gr.. stawiamy naszą kreatywność na około 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwi i pozostaw na kilka minut, aby bezy stwardniały.
gotowe bezy powinny okazać się kruche i łatwo się kruszyć po naciśnięciu ich palcami. Ponadto rozpuść się w ustach i nie przyklejaj się do zębów.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g