beza z barwnikiem

Szybki i łatwy, z zaledwie dwoma składnikami! Wspaniała uczta dla dzieci i dorosłych. Nie zawiera tłuszczu, więc możesz jeść bez obaw o swoją sylwetkę (z umiarem - nadal cukier, a najlepiej rano, aby spalić wszystkie niepotrzebne kalorie w ciągu dnia).
Katarzyna-1975Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 6 g
tłuszcze 8 % 5 g
węglowodany 83 % 53 g
247 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

Czas gotowania: 2 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    2. Jajka do gotowania powinny być świeże i schłodzone, tylko wtedy łatwo i szybko się zbiją. Uwalniamy białka z żółtek w dowolny sposób. Wygodne jest użycie specjalnego urządzenia, dzięki któremu białko spływa przez otwory, a żółtko pozostaje. Możesz po prostu przepuścić rozbite jajko przez palce. W takim przypadku białko spłynie przez nie, a żółtko pozostanie w dłoni. Białka przelewamy do miksera. Niektórzy cukiernicy zalecają dob

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier. W takim przypadku możesz obejść się bez pomiarów. Wystarczy przestrzegać proporcji 1 części białek+ 2 części cukru (lub proszku). Cienkim strumieniem bez wyłączania miksera. Wylej go powoli, od tego zależy twój wynik końcowy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Po tym, jak cały cukier znalazł się w białkach, strącamy kolejne 7-8 minut. Proces ten może zająć więcej czasu, ponieważ miksery mają inną moc, a czas ubijania zależy od tego. Wskaźnikiem, że masa białkowa jest wystarczająco zestrzelona, jest ślad trzepaczki miksera na masie, która powinna być wystarczająco gęsta.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Następnie bierzemy worek cukierniczy i wkładamy do niego masę białkową. Jeśli masz barwnik spożywczy, możesz zrobić bezy wielokolorowe. Aby to zrobić, barwimy nim część masy białkowej. W torbie układamy białą z jednej strony, kolorową masę z drugiej lub według własnego uznania.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Przykryj blachę do pieczenia papierem do pieczenia i wyciśnij nasze przyszłe bezy z naszej torby cukierniczej. W rozgrzanym piekarniku do temperatury 90 gr.. stawiamy naszą kreatywność na około 2 godziny. Po tym czasie wyłącz piekarnik, otwórz drzwi i pozostaw na kilka minut, aby bezy stwardniały.

gotowe bezy powinny okazać się kruche i łatwo się kruszyć po naciśnięciu ich palcami. Ponadto rozpuść się w ustach i nie przyklejaj się do zębów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy