soczyste ciasto biszkoptowe z kremem twarogowo-waniliowym

Przygotuj soczyste ciasto biszkoptowe! Zachwyć swoich krewnych! Soczyste ciasto biszkoptowe to świetny dodatek do domowej herbaty! Gotowanie wcale nie jest trudne, ale okazuje się bardzo, bardzo smaczne!
hozajka*Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 28 % 16 g
węglowodany 57 % 33 g
282 kcal
IG: 28 / 0 / 72

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 7 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne składniki do gotowania. Śmietana powinna być schłodzona, masło-temperatura pokojowa.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dzielimy jajka na białka i żółtka. Białka ubijamy w bujną pianę, następnie wlewamy cukier (bierzemy większą połowę porcji, 120 gramów) i ubijamy do stabilnych szczytów. Dodaj pozostały cukier do żółtek i ubij Biel. Następnie łączymy żółtka z 1/3 części białek, mieszamy.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W powstałej masie przesiej mąkę częściami, delikatnie wymieszaj silikonową łopatką.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    A teraz przesiać proszek kakaowy do ciasta, również delikatnie wymieszać.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Włóż pozostałe białka do ciasta, wymieszaj.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Posmaruj miskę multicookera masłem, lekko posyp mąką, a następnie włóż do niej ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Wysyłamy miskę do multicookera, wybieramy program & quot; pieczenie", pieczemy przez godzinę.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Przygotuj ganache. Rozpuść czekoladę. Można to zrobić na kuchence, na bardzo słabym gazie. Możesz również stopić czekoladę w kuchence mikrofalowej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Schłodzić czekoladę do temperatury pokojowej, a następnie włożyć do niej zmiękczone masło. Mieszaj, aż będzie gładka, odstaw ganache na pół godziny. Będzie grubszy.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    A teraz przygotujmy krem. Przetrzyj twaróg przez sito, możesz przebić blenderem zanurzeniowym. Wlej więc cukier do twarogu, uderz blenderem, aż będzie gładki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Ubij schłodzoną śmietanę z cukrem waniliowym na puszystą masę, a następnie włóż do masy twarogowej, wymieszaj. Wysyłamy krem do lodówki na pół godziny.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Biszkopt kroimy na trzy ciasta, przycinamy za pomocą pierścienia kulinarnego. Zaczynamy zbierać ciasto. Moczymy ciasta syropem.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Rozłóż połowę kremu, wyrównaj.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    A teraz rozłóż wiśnie. Staramy się równomiernie rozprowadzić na powierzchni. W ten sposób zbieramy całe ciasto. Wyrównaj powierzchnię czekoladowym ganache. Wysyłamy do lodówki.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Tutaj ciasto stało w lodówce przez 2 godziny, czekoladowy ganache całkowicie zamarzł. Pozostaje udekorować i możesz podać na stole!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Możesz ozdobić według własnych upodobań.

możesz upiec ciasto w piekarniku, zasada pozostaje taka sama.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal/100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy