wątroba w doniczkach po polsku

delikatny smak, umiarkowanie słony, z wyraźnym zapachem grzybów.
LucyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 33 % 10 g
tłuszcze 43 % 13 g
węglowodany 23 % 7 g
184 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Pokrój wątrobę w kostkę i Posol.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Suszone grzyby zalać wodą, spłukać kilka razy, zmieniając wodę. Dokładnie umyte grzyby zalać zimną wodą, pozostawić na 2-3 godziny do spęcznienia, a następnie gotować w tej samej wodzie do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pokrój cebulę w kostkę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Grzyby pokroić w kostkę i spasować z cebulą na maśle.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zrób sos śmietanowy. Spaseruj mąkę na maśle.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śmietanę, zagotuj i gotuj mieszając przez 3 minuty.Przecedzić przez drobne sito.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Połącz sos z podsmażoną cebulą i grzybami.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Włóż wątrobę do glinianego garnka.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Polej sosem śmietanowym z grzybami i cebulą.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Zetrzyj ser.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posyp tartym serem i piecz w piekarniku przez 35-40 minut.

każda gospodyni domowa będzie przydatna, aby wiedzieć, jak gotować wątrobę, ponieważ jest to ulubiony produkt wielu, charakteryzujący się użytecznym składem i wysoką wartością odżywczą. Różnorodność potraw z podrobów pobudza wyobraźnię, dlatego warto nauczyć się gotować najbardziej wykwintne z nich, aby zaimponować gościom na wakacjach lub domownikom w dni powszednie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Wątróbka jagnięca - 101   kcal/100g
  • Wołowy liver - 735   kcal/100g
  • Wątróbka gęsia - 412   kcal/100g
  • Wątróbka Kacza - 405   kcal/100g
  • Wątroba wołowa - 130   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal/100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" 45% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal/100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Litewski ser - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 286   kcal/100g
  • Kurki suszone - 261   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 231   kcal/100g
  • Borowiki suszone - 315   kcal/100g
  • Shiitake suszone - 331   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy