skład / składniki
metoda gotowania
najpierw pieczemy biszkopt. Aby to zrobić, włóż masło do miski, które powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Pokrój go na kawałki i przykryj cukrem na wierzchu. Wcieramy masło i cukier do uzyskania gładkości, po czym rozbijamy jajko na powstałą masę. Ponownie dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie, a następnie dodaj drugie jajko. Powtarzamy to samo-mieszamy, Wprowadzamy Ostatnie jajko, ponownie mieszamy. Za każdym razem, aż będzie gładka. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera.
teraz dodajemy śmietanę do przyszłego ciasta, przeszkadzamy. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sodę i wanilinę, wymieszaj. W małych porcjach Wprowadzamy mieszaninę mąki do ciasta, za każdym razem mieszamy. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Formę smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką i wkładamy do niej ciasto.
włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Gotowość herbatnika sprawdzamy drewnianym szpikulcem: jeśli podczas przekłuwania herbatnika szpikulec wyjdzie suchy, jest gotowy. Gotowy biszkopt trzymamy w formie przez 10 minut, a następnie układamy do ostygnięcia na ruszcie.
przeciąć schłodzony biszkopt na dwa ciasta, a następnie wyciąć z nich okrągłym kształtem pustego ciasta. Na każde ciasto potrzebujesz trzech półfabrykatów. Jeśli nie ma formy, możesz użyć zwykłej szklanki.
teraz przygotowujemy krem, dla którego wlej mleko do małej patelni. Rozbij do niego jajko, wlej cukier, przesiej mąkę i proszek kakaowy, wlej koniak. Stawiamy rondel na małym ogniu i ciągle mieszając przygotowujemy krem przez 10 minut. Najlepiej mieszać krem podczas gotowania trzepaczką. Gotowy krem usuwamy z pieca, pozwalamy ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie łączymy z masłem.
kawałki ciasta są mielone. Nie potrzebujesz dużo-weź około 50 gramów biszkoptu. Robimy to w ten sposób: wkładamy skrawki do miski blendera, w tym samym miejscu układamy orzechy włoskie. Posyp jest gotowy, koła są wycięte, krem jest ugotowany. Możesz przystąpić do montażu ciast.
bierzemy dolne kółka, obficie smarujemy je kremem czekoladowym, kładziemy na wierzchu drugie kółka, które również obficie pokrywamy kremem, a następnie przykrywamy je trzecimi krążkami herbatników, lekko je dociskamy. Boki i wierzch ciast pokrywamy kremem, posypujemy ze wszystkich stron okruchami herbatników i orzechów.
Udekoruj ciasta połówkami orzechów włoskich i podawaj. Lub czyścimy w lodówce, jeśli herbata jest planowana później.
kulinarne arcydzieła!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239 kcal/100g
- Koniak - 239 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g