Ciasto Wiewiórka

pyszne ciasto z orzechami i kremem z masłem czekoladowym. Ciasto Wiewiórka-apetyczny przysmak dla rodziny i gości. Możesz przygotować taki przysmak na przyjęcie dla dzieci lub na przykład na ucztę dla kolegów w urodziny. Jednocześnie gotowanie ciast nie jest trudne i interesujące. Lepiej jest użyć dzielonej Formy do ciastek o średnicy co najmniej 24 cm, a jeśli używana jest mniejsza forma, gotowy biszkopt należy pokroić na trzy ciasta.
KirienaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 38 % 24 g
węglowodany 52 % 33 g
374 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 30 min

najpierw pieczemy biszkopt. Aby to zrobić, włóż masło do miski, które powinno być miękkie, w temperaturze pokojowej. Pokrój go na kawałki i przykryj cukrem na wierzchu. Wcieramy masło i cukier do uzyskania gładkości, po czym rozbijamy jajko na powstałą masę. Ponownie dokładnie wymieszaj, aż będzie gładkie, a następnie dodaj drugie jajko. Powtarzamy to samo-mieszamy, Wprowadzamy Ostatnie jajko, ponownie mieszamy. Za każdym razem, aż będzie gładka. Możesz to zrobić za pomocą trzepaczki lub miksera.

teraz dodajemy śmietanę do przyszłego ciasta, przeszkadzamy. Przesiej mąkę do osobnej miski, dodaj do niej sodę i wanilinę, wymieszaj. W małych porcjach Wprowadzamy mieszaninę mąki do ciasta, za każdym razem mieszamy. Konsystencja ciasta powinna wyglądać jak gęsta śmietana. Formę smarujemy masłem, posypujemy lekko mąką i wkładamy do niej ciasto.

włóż formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 40 minut. Gotowość herbatnika sprawdzamy drewnianym szpikulcem: jeśli podczas przekłuwania herbatnika szpikulec wyjdzie suchy, jest gotowy. Gotowy biszkopt trzymamy w formie przez 10 minut, a następnie układamy do ostygnięcia na ruszcie.

przeciąć schłodzony biszkopt na dwa ciasta, a następnie wyciąć z nich okrągłym kształtem pustego ciasta. Na każde ciasto potrzebujesz trzech półfabrykatów. Jeśli nie ma formy, możesz użyć zwykłej szklanki.

teraz przygotowujemy krem, dla którego wlej mleko do małej patelni. Rozbij do niego jajko, wlej cukier, przesiej mąkę i proszek kakaowy, wlej koniak. Stawiamy rondel na małym ogniu i ciągle mieszając przygotowujemy krem przez 10 minut. Najlepiej mieszać krem podczas gotowania trzepaczką. Gotowy krem usuwamy z pieca, pozwalamy ostygnąć do temperatury pokojowej, a następnie łączymy z masłem.

kawałki ciasta są mielone. Nie potrzebujesz dużo-weź około 50 gramów biszkoptu. Robimy to w ten sposób: wkładamy skrawki do miski blendera, w tym samym miejscu układamy orzechy włoskie. Posyp jest gotowy, koła są wycięte, krem jest ugotowany. Możesz przystąpić do montażu ciast.

bierzemy dolne kółka, obficie smarujemy je kremem czekoladowym, kładziemy na wierzchu drugie kółka, które również obficie pokrywamy kremem, a następnie przykrywamy je trzecimi krążkami herbatników, lekko je dociskamy. Boki i wierzch ciast pokrywamy kremem, posypujemy ze wszystkich stron okruchami herbatników i orzechów.

Udekoruj ciasta połówkami orzechów włoskich i podawaj. Lub czyścimy w lodówce, jeśli herbata jest planowana później.

kulinarne arcydzieła!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Koniak Zwyczajny "trzy gwiazdki" - 239   kcal/100g
  • Koniak - 239   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy