skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 220 stopni Celsjusza.
2. Rozpuść czekoladę i masło w łaźni wodnej, dla której wlewamy wodę do jednej trzeciej objętości i podpalamy. Dopóki woda nie zostanie podgrzana, instalujemy kolejny pojemnik na patelni, tylko mniejszy. Może to być kubek lub miska wykonana z ceramiki. Masło kokosowe (lub kremowe) rozprowadzamy w tej misce, tam też łamiemy belgijską czekoladę. Czekolada i masło zaczynają się topić-wymieszaj je łyżką, aby przyspieszyć proces. Zdejmij miskę ze stopionymi składnikami połączonymi w jedną jednorodną masę z ognia, pozwól jej lekko ostygnąć.
3. W osobnym pojemniku rozbijamy jajka, wlewamy do nich brązowy cukier, wlewamy ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko razem trzepaczką, aż będzie gładkie. Dodaj połowę mieszanki do masy czekoladowej, wymieszaj. Przesiej tutaj mąkę, wymieszaj ponownie, aż będzie gładka konsystencja, po czym rozprowadź masę w pozostałej mieszance jaj i cukru, wymieszaj.
4. Dwie ramekiny smarujemy olejem kokosowym (kremowym), a następnie napełniamy je do połowy ciastem czekoladowym. Masło orzechowe przekrój na pół i połóż na cieście. Następnie dodaj ciasto do ramekinów, aby były wypełnione nim w trzech czwartych.
5. Wkładamy ramekiny do już rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut. Jeśli pieczesz krócej, budyń będzie bardziej wilgotny w środku. Jeśli czas zostanie zwiększony, budyń zostanie upieczony mocniej. W tej kwestii musisz skupić się na swoim guście.
6. Wyjmujemy ramekiny z piekarnika i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 5 minut. Kiedy minie czas, budyń można podawać i cieszyć się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Brązowy cukier - 394 kcal/100g
- Masło orzechowe - 895 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Olej kokosowy - 925 kcal/100g
- Belgijska czekolada - 539 kcal/100g