budyń z belgijskiej czekolady

Przygotuj czekoladową ucztę! Ciesz się eterycznym smakiem! Budyń z belgijską czekoladą to słodka uczta, która nie pozostawi nikogo obojętnym. Bardzo czekoladowy, niesamowicie aromatyczny i wyrafinowany deser. Będzie dobrze wyglądać i będzie podawany gościom na stole. W takim przypadku ciasto czekoladowe można przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać w lodówce. Trzymanie go tam może być bezproblemowe przez kilka godzin. Warto jednak wziąć pod uwagę, że w tym przypadku czas pieczenia będzie musiał zostać wydłużony o 2-3 minuty.
♥+♥IrinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 7 g
tłuszcze 43 % 29 g
węglowodany 47 % 32 g
420 kcal
IG: 3 / 0 / 97

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik do 220 stopni Celsjusza.

2. Rozpuść czekoladę i masło w łaźni wodnej, dla której wlewamy wodę do jednej trzeciej objętości i podpalamy. Dopóki woda nie zostanie podgrzana, instalujemy kolejny pojemnik na patelni, tylko mniejszy. Może to być kubek lub miska wykonana z ceramiki. Masło kokosowe (lub kremowe) rozprowadzamy w tej misce, tam też łamiemy belgijską czekoladę. Czekolada i masło zaczynają się topić-wymieszaj je łyżką, aby przyspieszyć proces. Zdejmij miskę ze stopionymi składnikami połączonymi w jedną jednorodną masę z ognia, pozwól jej lekko ostygnąć.

3. W osobnym pojemniku rozbijamy jajka, wlewamy do nich brązowy cukier, wlewamy ekstrakt waniliowy. Ubij wszystko razem trzepaczką, aż będzie gładkie. Dodaj połowę mieszanki do masy czekoladowej, wymieszaj. Przesiej tutaj mąkę, wymieszaj ponownie, aż będzie gładka konsystencja, po czym rozprowadź masę w pozostałej mieszance jaj i cukru, wymieszaj.

4. Dwie ramekiny smarujemy olejem kokosowym (kremowym), a następnie napełniamy je do połowy ciastem czekoladowym. Masło orzechowe przekrój na pół i połóż na cieście. Następnie dodaj ciasto do ramekinów, aby były wypełnione nim w trzech czwartych.

5. Wkładamy ramekiny do już rozgrzanego piekarnika na 10-12 minut. Jeśli pieczesz krócej, budyń będzie bardziej wilgotny w środku. Jeśli czas zostanie zwiększony, budyń zostanie upieczony mocniej. W tej kwestii musisz skupić się na swoim guście.

6. Wyjmujemy ramekiny z piekarnika i odstawiamy w temperaturze pokojowej na 5 minut. Kiedy minie czas, budyń można podawać i cieszyć się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 895   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Olej kokosowy - 925   kcal/100g
  • Belgijska czekolada - 539   kcal/100g

Podobne przepisy