babeczki czekoladowe z kokosem
skład / składniki
6
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Krok 2:
Stopić margarynę. Nie musi być gorąco.
Krok 3:
Ubij jajko ze skondensowanym mlekiem w mocną pianę przez 5 minut.
Krok 4:
Dodaj margarynę do mieszanki i jeszcze raz ubij.
Krok 5:
Dodaj suche składniki do płynnych składników i szybko zagniataj ciasto łyżką. Okazuje się dość gęsty.
Krok 6:
Dodaj płatki kokosowe i wymieszaj.
Krok 7:
Włóż ciasto do natłuszczonych foremek. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Schłodzić w formach. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
w razie potrzeby na etapie ubijania jajka ze skondensowanym mlekiem można dodać wanilinę.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Margaryna stołowa - 720 kcal/100g
- Margaryna kremowa - 720 kcal/100g
- Margaryna mleczna - 743 kcal/100g
- Margaryna niskotłuszczowa - 384 kcal/100g
- Margaryna kanapkowa - 688 kcal/100g
- Margaryna do pieczenia - 675 kcal/100g
- Margaryna dietetyczna - 366 kcal/100g
- Margaryna półtłusta 40 % - 415 kcal/100g
- Margaryna - 720 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiórki kokosowe - 592 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g