babeczki czekoladowe z kokosem

Łatwe do zrobienia, bardzo miękkie i aromatyczne babeczki. Kakao i kokos świetnie komponują się z kremowym smakiem skondensowanego mleka. Dobrze podawać z herbatą, kawą, mlekiem.
Tatiana EAOAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 10 g
tłuszcze 30 % 21 g
węglowodany 55 % 38 g
368 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 35 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Stopić margarynę. Nie musi być gorąco.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ubij jajko ze skondensowanym mlekiem w mocną pianę przez 5 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj margarynę do mieszanki i jeszcze raz ubij.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj suche składniki do płynnych składników i szybko zagniataj ciasto łyżką. Okazuje się dość gęsty.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj płatki kokosowe i wymieszaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Włóż ciasto do natłuszczonych foremek. Piec w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut. Schłodzić w formach. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

w razie potrzeby na etapie ubijania jajka ze skondensowanym mlekiem można dodać wanilinę.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Margaryna stołowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna kremowa - 720   kcal/100g
  • Margaryna mleczna - 743   kcal/100g
  • Margaryna niskotłuszczowa - 384   kcal/100g
  • Margaryna kanapkowa - 688   kcal/100g
  • Margaryna do pieczenia - 675   kcal/100g
  • Margaryna dietetyczna - 366   kcal/100g
  • Margaryna półtłusta 40 % - 415   kcal/100g
  • Margaryna - 720   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy