ciasto truskawkowe z żelatyną i płatkami kokosowymi

takie ciasto na świątecznym stole to samo święto! Lato to czas truskawek. Cóż, kto nie lubi ciast truskawkowych. Tym razem postanowiłam połączyć w cieście dwa smaki, to kokos i truskawki. Podobało mi się. Myślę, że kto lubi cukierki Raffaelo, to doceni. Truskawki dobrze uzupełniają tutaj smak kokosa. Spróbuj, eksperymentuj! Możesz podać takie ciasto z herbatą, sokiem.
EsenijaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis na tydzień 4-10 czerwca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 4 g
tłuszcze 16 % 8 g
węglowodany 76 % 37 g
249 kcal
IG: 14 / 3 / 84

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 3 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Robienie biszkoptu. Przygotuj produkty.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Oddziel białka i żółtka. Ubij białka na szczyty z cukrem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie dodaj jedno żółtko na raz, nie przestając ubijać. Następnie przesiej mąkę ze skrobią w 3 etapach. Wymieszaj łopatką od góry do dołu, jakby składając.Roztopione masło, schłodzone, wylewamy na brzeg kubka. I jeszcze raz delikatnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlej ciasto do formy 24 cm. pokryte papierem. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 gr. 40 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wyjmujemy gotowy biszkopt. Pozwól nam trochę ostygnąć, usuń papier.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Odwróć go na ruszt i pozwól mu całkowicie ostygnąć. Następnie zawijam go w folię i wkładam do lodówki na noc. Musi stać przez 6 godzin. Wtedy będzie ciąć lepiej, nie kruszy się. A impregnacja go nie namoczy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    W międzyczasie robimy żelową galaretkę. Aby to zrobić, weź dojrzałe truskawki.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Żelatyna zalej 3 łyżki zimnej wody, aby puchła. Puree truskawki, dodać cukier. Podpalamy, gotujemy . Rozcieńczyć skrobię w 1st.l. Woda. Dodaj roztwór skrobi. I gotuj, aż zgęstnieje.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Zdejmij z ognia. Rozpuść żelatynę w kuchence mikrofalowej (umieść ją na 2-3 sekundy). Dodaj żelatynę do truskawek. Mieszać. Niech masa ostygnie.Gdy masa trochę ostygnie. Wlewamy go do formy, na folię, miałem 26 cm. A następnie włóż do zamrażarki do następnego dnia. Zamknięty całkowicie folią.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Oto, co będziemy mieć po zamrożeniu.Następnie pokroiłem go w kostkę.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Następnego dnia robimy krem kokosowy. Bierzemy mleko, dodajemy jajka lub zamiast jajek bierzemy żółtka 4 szt. Wymieszaj, dodaj cukier, skrobię. Podpalamy i gotujemy ciągle mieszając, aż zgęstnieje.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Usuń gotowy krem z ognia. Natychmiast dodaj płatki kokosowe.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Przykryj folią do kontaktu i usuń do ostygnięcia. Wkładam do kubka zimnej wody.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Gdy masa ostygnie, ubij śmietanę z cukrem waniliowym i wymieszaj ze śmietaną. Krem okazuje się dużo. Wystarczy na pokrycie całego ciasta. Ale jeśli zrobisz ciasto jak ja z kremem białkowym, zrób pół porcji.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Wyjmujemy biszkopt. Podziel go na 3 ciasta. Jeśli masz guzek na biszkopcie, odetnij go. Impregnujemy ciasta. Aby to zrobić, wymieszałem syrop truskawkowy i wodę. Wziął Syrop z dżemu.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Połóż ciasto na podłożu.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Rozłóż krem. Top żel galaretki.Następnie posmaruj kremem.

  18. Krok 18:

    Krok 18.

    Następnie ponownie ciasto i ponownie krem z galaretką.

  19. Krok 19:

    Krok 19.

    Owiń go folią. Może być owinięty pierścieniem. Wkładamy do lodówki na 5-6 godzin. Sprzątam na noc. A rano dekoruję kremem.

  20. Krok 20:

    Krok 20.

    Udekorowałem budyniem białkowym.Do kremu wymieszaj cukier z wodą, podpal. Kiedy się zagotuje, włącz białka. Zmniejsz syrop i gotuj do 122 stopni. Do cienkiej nici lub do kulki. Białka nie przestają bić i wlać syrop cienkim strumieniem. Następnie ubij krem, aż zacznie owijać się wokół trzepaczki. Wszystko zależy od mocy miksera.

  21. Krok 21:

    Krok 21.

    I takie cięcie. Cóż, bardzo smaczne.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal / 100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietanka - 300   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal / 100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Żelatyna - 355   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Wiórki kokosowe - 592   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Skrobia kukurydziana - 329   kcal/100g
  • Syrop - 300   kcal/100g

Podobne przepisy