pieczywo orkiszowe

Przygotuj dietetyczne pieczywo! Smaczniejsze niż sklepowe! Pieczywo orkiszowe to naprawdę smaczne i zdrowe danie! Przygotowanie mąki orkiszowej nie jest trudne, najważniejsze jest posiadanie potężnego urządzenia kuchennego: może to być młynek do kawy, blender lub robot kuchenny. Pokruszone płatki zbożowe przesiewa się przez sito, aby usunąć duże kawałki. Ciasto uzupełnia również posiekane nasiona lnu i słonecznika. Ciasto nie jest kapryśne, ale musisz je rozwałkować przez folię spożywczą. Chleb można podawać do pierwszych dań, do herbaty lub kawy, a także bardzo smacznie zjeść z sałatką ze świeżych warzyw.
LiliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 9 g
tłuszcze 33 % 17 g
węglowodany 50 % 26 g
289 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h

1. Sortujemy orkisz, nie powinno być w nim śmieci i ziaren niskiej jakości. Zmiel przygotowany orkisz w blenderze z maksymalną mocą. Młynek do kawy lub robot kuchenny z powodzeniem poradzi sobie z tym zadaniem.

2. Przesiej mielony orkisz przez sito. Grube kawałki pozostałe na sitku można ponownie zmielić.

3. Zmiel nasiona słonecznika w młynku do kawy. Zmiel także połowę porcji nasion lnu.

4. Obieramy czerwoną paprykę z nasion, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy. Następnie pokrój w kostkę tak małą, jak to możliwe.

5. Wlej przygotowaną mąkę orkiszową do miski, dodaj tutaj posiekane nasiona słonecznika i lnu.

6. Sól składniki, pieprz do smaku, dodaj sodę oczyszczoną, wlej olej słonecznikowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.

7. W powstałej masie rozprowadzamy paprykę, wlewamy Pozostałe nie zmielone nasiona lnu, wlewamy wodę i ponownie mieszamy. Masa powinna okazać się plastyczna.

8. Tworzymy kiełbasę z powstałej masy, umieszczamy ją na silikonowej macie. Przykryj folią spożywczą i zwiń wałkiem do ciasta w warstwę o grubości około 3-5 mm.

9. Pokrój warstwę na porcje, nakłuj widelcem w każdym kawałku. Następnie przenosimy matę silikonową z półfabrykatami na blachę do pieczenia.

10. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy przez 20 minut. Następnie odwróć każdy kawałek na drugą stronę i kontynuuj pieczenie chleba przez kolejne 20 minut.

11. Gotowe pieczywo nie powinno być mokre. Wyjmujemy je z formy, pozwalamy ostygnąć na ruszcie.

wyszło po prostu świetnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615   kcal/100g
  • Nasiona słonecznika - 560   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g
  • Papryka ostra mielona - 21   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Len - 534   kcal/100g
  • Orkisz - 337   kcal/100g

Podobne przepisy