skład / składniki
metoda gotowania
1. Sortujemy orkisz, nie powinno być w nim śmieci i ziaren niskiej jakości. Zmiel przygotowany orkisz w blenderze z maksymalną mocą. Młynek do kawy lub robot kuchenny z powodzeniem poradzi sobie z tym zadaniem.
2. Przesiej mielony orkisz przez sito. Grube kawałki pozostałe na sitku można ponownie zmielić.
3. Zmiel nasiona słonecznika w młynku do kawy. Zmiel także połowę porcji nasion lnu.
4. Obieramy czerwoną paprykę z nasion, dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, suszymy. Następnie pokrój w kostkę tak małą, jak to możliwe.
5. Wlej przygotowaną mąkę orkiszową do miski, dodaj tutaj posiekane nasiona słonecznika i lnu.
6. Sól składniki, pieprz do smaku, dodaj sodę oczyszczoną, wlej olej słonecznikowy. Wszystko dokładnie wymieszaj.
7. W powstałej masie rozprowadzamy paprykę, wlewamy Pozostałe nie zmielone nasiona lnu, wlewamy wodę i ponownie mieszamy. Masa powinna okazać się plastyczna.
8. Tworzymy kiełbasę z powstałej masy, umieszczamy ją na silikonowej macie. Przykryj folią spożywczą i zwiń wałkiem do ciasta w warstwę o grubości około 3-5 mm.
9. Pokrój warstwę na porcje, nakłuj widelcem w każdym kawałku. Następnie przenosimy matę silikonową z półfabrykatami na blachę do pieczenia.
10. Wkładamy blachę do piekarnika nagrzanego do 150 stopni, pieczemy przez 20 minut. Następnie odwróć każdy kawałek na drugą stronę i kontynuuj pieczenie chleba przez kolejne 20 minut.
11. Gotowe pieczywo nie powinno być mokre. Wyjmujemy je z formy, pozwalamy ostygnąć na ruszcie.
wyszło po prostu świetnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Suszone całe ziarna krokosza barwierskiego - 615 kcal/100g
- Nasiona słonecznika - 560 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g
- Papryka ostra mielona - 21 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Len - 534 kcal/100g
- Orkisz - 337 kcal/100g