chleb orkiszowy

Naucz się piec pyszny i zdrowy chleb! Chleb orkiszowy jest bogaty w te same składniki odżywcze, co samo Zboże. Wiadomo, że orkisz zawiera dużą ilość białka, żelaza, błonnika, witamin z grupy B, PP i E. istnieje również wiele przydatnych aminokwasów, minerałów i pierwiastków śladowych. Całkiem możliwe jest upieczenie chleba z tego zboża, w tym celu musisz zmielić płatki za pomocą blendera. Mieszanina powinna przypominać mąkę razową.
rachelAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 16 % 9 g
tłuszcze 9 % 5 g
węglowodany 75 % 42 g
251 kcal
IG: 43 / 7 / 50

metoda gotowania

czas gotowania: 3 h

1. Przede wszystkim orkisz należy zmielić na grubą mąkę. Możesz to zrobić za pomocą blendera. Tylko tutaj nie musisz być gorliwy i próbować zamienić zboże w pył.

2. Wlej suche drożdże do miski, wlej cukier tutaj. Napełnij ciepłą wodą, wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby aktywować.

3. Gdy na powierzchni mieszaniny pojawi się Czapka z pianki, oznacza to, że reakcja przebiegła. Przesiej mąkę pszenną do mieszanki drożdży, wlej posiekany orkisz. Dodajemy również sól morską, połowę porcji płatków owsianych i nasion lnu.

4. Wlać oliwę z oliwek do głównych składników, zagnieść ciasto. Pomimo faktu, że w teście jest wiele gruboziarnistych dodatków, powinno być miękkie. Rozłóż go na powierzchni roboczej wcześniej posypanej mąką. Ugniataj do elastyczności, około 5 minut.

5. Rozłóż ciasto w misce wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

6. Nasmaruj formę olejem, włóż do niej ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu, chronionym przed przeciągami, na 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

7. Po upływie określonego czasu smarujemy powierzchnię ciasta mlekiem i posypujemy pozostałymi nasionami lnu i płatkami owsianymi.

8. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy przez 30-35 minut. Skórka powinna być odpowiednio zrumieniona. Podczas stukania w powierzchnię chleba powinien być wydrążony dźwięk.

9. Ostrożnie wyjmij chleb z formy, przenieś na ruszt, pozwól mu ostygnąć. Kroimy w plastry, podajemy na stole.

jedz dla zdrowia!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Nasiona lnu - 534   kcal/100g
  • Orkisz - 337   kcal/100g
  • Suche drożdże - 410   kcal/100g

Podobne przepisy