skład / składniki
metoda gotowania
1. Przede wszystkim orkisz należy zmielić na grubą mąkę. Możesz to zrobić za pomocą blendera. Tylko tutaj nie musisz być gorliwy i próbować zamienić zboże w pył.
2. Wlej suche drożdże do miski, wlej cukier tutaj. Napełnij ciepłą wodą, wymieszaj. Pozostaw w ciepłym miejscu na 10-15 minut, aby aktywować.
3. Gdy na powierzchni mieszaniny pojawi się Czapka z pianki, oznacza to, że reakcja przebiegła. Przesiej mąkę pszenną do mieszanki drożdży, wlej posiekany orkisz. Dodajemy również sól morską, połowę porcji płatków owsianych i nasion lnu.
4. Wlać oliwę z oliwek do głównych składników, zagnieść ciasto. Pomimo faktu, że w teście jest wiele gruboziarnistych dodatków, powinno być miękkie. Rozłóż go na powierzchni roboczej wcześniej posypanej mąką. Ugniataj do elastyczności, około 5 minut.
5. Rozłóż ciasto w misce wysmarowanej olejem. Przykryj folią spożywczą lub ręcznikiem, pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę. W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
6. Nasmaruj formę olejem, włóż do niej ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu, chronionym przed przeciągami, na 30-40 minut, aż ciasto podwoi swoją objętość. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
7. Po upływie określonego czasu smarujemy powierzchnię ciasta mlekiem i posypujemy pozostałymi nasionami lnu i płatkami owsianymi.
8. Wysyłamy formę do piekarnika, pieczemy przez 30-35 minut. Skórka powinna być odpowiednio zrumieniona. Podczas stukania w powierzchnię chleba powinien być wydrążony dźwięk.
9. Ostrożnie wyjmij chleb z formy, przenieś na ruszt, pozwól mu ostygnąć. Kroimy w plastry, podajemy na stole.
jedz dla zdrowia!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Płatki owsiane - 305 kcal/100g
- Herkules surowy - 390 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Nasiona lnu - 534 kcal/100g
- Orkisz - 337 kcal/100g
- Suche drożdże - 410 kcal/100g