skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie gotujemy.
2. Rozwałkuj ciasto na kwadratową warstwę około 25 cm z jednej strony. Nie trzeba dokładnie mierzyć-w przybliżeniu. Kładziemy warstwę na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy ją do lodówki.
3. W misce blendera (lub robota kuchennego) wkładamy składniki Pesto: dowolny ser śmietankowy, świeże liście bazylii, obrane ząbki czosnku, szczypiorek prosto z główkami kwiatów. Wyciśnij sok z cytryny, wlej oliwę z oliwek. Zmiel wszystko razem, aż stanie się puree. Po spróbowaniu dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Jeszcze raz wymieszaj-pesto jest gotowe.
4. Odetnij twarde części szparagów, umyj je, wytrzyj ręcznikiem papierowym.
5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakładamy na nie warstwę sosu pesto, nie dochodząc do krawędzi około 1,5 cm, a następnie układamy warstwę szparagów na pesto - nie trzeba go kroić, używamy go w całości, układamy ciasno do siebie. Jeśli szparagi są bardzo grube, możesz je pokroić wzdłuż na dwie części. Świeże i cienkie cięcie nie jest konieczne-ciasto okaże się piękniejsze.
6. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem i posmaruj brzegi ciasta. Posyp ciasto solą i czarnym pieprzem. Idealnie, jeśli pieprz jest świeżo zmielony. W takim przypadku okaże się bardzo aromatyczny. Teraz posyp ciasto odrobiną oliwy z oliwek na wierzchu.
7. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15-18 minut. Po wyjęciu formy odstawiamy ciasto na 10 minut, a następnie dekorujemy skórką z cytryny, posiekanymi liśćmi bazylii i kwiatami szczypiorku.
8. Podawaj gotowe ciasto na ciepły stół. Chociaż fioletowe szparagi tracą swój piękny kolor podczas gotowania, ciasto nadal będzie wyglądać bardzo ładnie i niecodziennie.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal / 100g
- Szczypiorek - 30 kcal/100g
- Szparagi fioletowe - 20 kcal/100g