ciasto z fioletowymi szparagami

bardzo ładne i apetyczne ciasto z ziołami! Upiecz rodzinę! Ciasto z fioletowymi szparagami wygląda niecodziennie, a jego smak jest po prostu doskonały. Każdy w nim jest idealny: zarówno pesto, jak i świeże wiosenno-letnie warzywa. Takie ciasto można podać na śniadanie lub lekką kolację lub przygotować dla gości. Ciasto na ciasto w przepisie jest gotowe, ale możesz je przygotować samodzielnie. Najważniejsze jest, aby nie zapomnieć o wyjęciu go z zamrażarki, aby miał czas na rozmrożenie.
KalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 5 g
tłuszcze 51 % 19 g
węglowodany 35 % 13 g
231 kcal
IG: 14 / 86 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

1. Włącz piekarnik do 200 stopni Celsjusza, a w tym czasie gotujemy.

2. Rozwałkuj ciasto na kwadratową warstwę około 25 cm z jednej strony. Nie trzeba dokładnie mierzyć-w przybliżeniu. Kładziemy warstwę na blasze wyłożonej pergaminem i wkładamy ją do lodówki.

3. W misce blendera (lub robota kuchennego) wkładamy składniki Pesto: dowolny ser śmietankowy, świeże liście bazylii, obrane ząbki czosnku, szczypiorek prosto z główkami kwiatów. Wyciśnij sok z cytryny, wlej oliwę z oliwek. Zmiel wszystko razem, aż stanie się puree. Po spróbowaniu dodaj sól i świeżo zmielony czarny pieprz. Jeszcze raz wymieszaj-pesto jest gotowe.

4. Odetnij twarde części szparagów, umyj je, wytrzyj ręcznikiem papierowym.

5. Wyjmujemy ciasto z lodówki, nakładamy na nie warstwę sosu pesto, nie dochodząc do krawędzi około 1,5 cm, a następnie układamy warstwę szparagów na pesto - nie trzeba go kroić, używamy go w całości, układamy ciasno do siebie. Jeśli szparagi są bardzo grube, możesz je pokroić wzdłuż na dwie części. Świeże i cienkie cięcie nie jest konieczne-ciasto okaże się piękniejsze.

6. Rozbij jajko na miskę, ubij widelcem i posmaruj brzegi ciasta. Posyp ciasto solą i czarnym pieprzem. Idealnie, jeśli pieprz jest świeżo zmielony. W takim przypadku okaże się bardzo aromatyczny. Teraz posyp ciasto odrobiną oliwy z oliwek na wierzchu.

7. Ciasto wkładamy do piekarnika na 15-18 minut. Po wyjęciu formy odstawiamy ciasto na 10 minut, a następnie dekorujemy skórką z cytryny, posiekanymi liśćmi bazylii i kwiatami szczypiorku.

8. Podawaj gotowe ciasto na ciepły stół. Chociaż fioletowe szparagi tracą swój piękny kolor podczas gotowania, ciasto nadal będzie wyglądać bardzo ładnie i niecodziennie.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal / 100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Ciasto francuskie - 400   kcal/100g
  • Ciasto francuskie, przaśne - 337   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal / 100g
  • Szczypiorek - 30   kcal/100g
  • Szparagi fioletowe - 20   kcal/100g

Podobne przepisy