skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki do ciasta. Ciasto jest przygotowywane jak zwykłe kruche, ale nie potrzebujesz czasu na jego odpoczynek, możesz od razu przejść do pieczenia. Do nadzienia można wziąć dowolne orzechy: orzeszki ziemne, migdały, orzechy nerkowca lub małe kawałki orzecha włoskiego. Orzechy włoskie nadają ciastu miodowemu szczególnie przyjemny smak.
Krok 2:
Do miski wbijamy dwa jaja kurze, dodajemy cukier i ubijamy blenderem, aż cukier całkowicie się rozpuści i będzie gładki, nie potrzeba gęstej piany.
Krok 3:
Dodaj miód i sodę gaszoną octem do mieszanki jajecznej, dobrze wymieszaj, aby miód się rozpuścił, jeśli jest gęsty. Na powierzchni mieszanki powinna pojawić się piana.
Krok 4:
Dodaj margarynę lub masło zmiękczone w temperaturze pokojowej do mieszanki i dobrze zmiel masę.
Krok 5:
Wlać przesianą mąkę w częściach, zagnieść elastyczne gładkie ciasto, nie powinno przyklejać się do rąk.
Krok 6:
Z ciasta formujemy długą kiełbasę i kroimy ją na małe kawałki, mniej więcej wielkości orzecha włoskiego, kilka kawałków można zrobić nieco mniej niż resztę. Rozwałkuj każdy kawałek w małe ciasto o grubości około 0,5 cm, Umieść nakrętkę na środku i napraw krawędzie ciasta, tworząc równą kulkę.
Krok 7:
Robimy to z całym testem. Rozłóż kulki ciasta na wysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia.
Krok 8:
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Wysyłamy blachę do pieczenia z kulkami do piekarnika dosłownie na 15 minut, ale skup się na pracy piekarnika. Kulki powinny się zarumienić. Wyjmujemy je i schładzamy, powinny stać się znacznie większe. W międzyczasie przygotowujemy krem.
Krok 9:
Przygotowujemy trzy kremy do nalewania ciasta: z czekolady, z kakao i kwaśną śmietaną. W łaźni wodnej rozpuszczamy tabliczkę gorzkiej czekolady z dodatkiem mleka i masła. Wodę w rondlu doprowadzamy do wrzenia, wkładamy do niego miskę. Wlej mleko do miski, włóż czekoladę połamaną na kawałki, mieszaj, aż czekolada się rozpuści. Następnie dodaj kawałek masła, mieszaj, aż uzyskasz jednorodną gładką masę czekoladową.
Krok 10:
W innej misce robimy śmietanę. Ubij śmietanę z cukrem, aż cukier całkowicie się rozpuści i zwiększy masę. Przygotuj krem z kakao. W trzeciej misce większość śmietany i dodaj kakao. Dobrze ubij blenderem lub wymieszaj, aż uzyskasz jednorodną konsystencję i kolor masy. Zaczynamy zbierać ciasto. Kładziemy kilka kulek na jajka, z reszty robimy Gniazdo.
Krok 11:
Zanurz część kulek w śmietanie czekoladowej, część w śmietanie kakaowej. Układamy w kółko dwie warstwy tych kulek, pozostawiając pustkę w środku na jajka. Jeśli krem pozostanie, możesz wlać go na wierzch gniazda, aby lepiej nasycił ciasto. Pozostałe kulki zanurzamy w śmietanie i kładziemy na środku gniazda. Ciasto zostawiamy w lodówce na noc, aby ciasto było dobrze nasycone kremem. Podajemy do stołu. Miłego picia herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal / 100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal / 100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal / 100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal / 100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Czekolada mleczna - 550 kcal/100g