skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Wyciśnij sok z połowy cytryny.
Krok 3:
Zmielić przesianą mąkę zimnym masłem na okruchy.
Krok 4:
Dodaj ubite jajko, sól, sok z cytryny.
Krok 5:
Szybko zagniataj miękkie ciasto. Wkładamy go do lodówki na pół godziny.
Krok 6:
Robienie nadzienia. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.
Krok 7:
Zmiel twaróg z jajkami, solą. Jeśli twaróg jest sztywny, lepiej przetrzeć go przez sito.
Krok 8:
Dodaj sok z ćwiartki cytryny i posiekane warzywa do nadzienia. Dobrze wymieszaj.
Krok 9:
Nasmaruj formę olejem roślinnym. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienką warstwę, rozprowadzić w formie, tworząc boki.
Krok 10:
Rozłóż nadzienie.
Krok 11:
Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną na wierzchu.
Krok 12:
Piec otwarte ciasto w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik 30-35 minut.
Krok 13:
Ciasto lekko schłodzić i podać. Smacznego!
w razie potrzeby do nadzienia można dodać zmielony czarny pieprz do smaku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g