kruche ciasto z twarogiem i ziołami

pachnące ciasto twarogowe z ziołami-proste i pyszne! Otwarte ciasto z twarogiem i ziołami jest proste i łatwe do zrobienia. Ta opcja pikantnych wypieków jest dobra do gotowania w sezonie letnim. Zielenie nadają nadzieniu twarogowemu soczysty, świeży smak i aromat. Ciasto jest dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Możesz podawać z bulionem lub na śniadanie z herbatą lub kawą.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu
zwycięzca Konkursu najlepszy przepis Tygodnia 25 czerwca-1 lipca

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 26 % 10 g
tłuszcze 41 % 16 g
węglowodany 33 % 13 g
232 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wyciśnij sok z połowy cytryny.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Zmielić przesianą mąkę zimnym masłem na okruchy.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj ubite jajko, sól, sok z cytryny.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Szybko zagniataj miękkie ciasto. Wkładamy go do lodówki na pół godziny.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Robienie nadzienia. Umyj warzywa, osusz i drobno posiekaj.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zmiel twaróg z jajkami, solą. Jeśli twaróg jest sztywny, lepiej przetrzeć go przez sito.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj sok z ćwiartki cytryny i posiekane warzywa do nadzienia. Dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Nasmaruj formę olejem roślinnym. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienką warstwę, rozprowadzić w formie, tworząc boki.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Rozłóż nadzienie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Posmaruj ciasto kwaśną śmietaną na wierzchu.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Piec otwarte ciasto w podgrzanym do 180 stopni. piekarnik 30-35 minut.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Ciasto lekko schłodzić i podać. Smacznego!

w razie potrzeby do nadzienia można dodać zmielony czarny pieprz do smaku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g

Podobne przepisy