Krówka z dżemem na śmietanie i kefirze z cynamonem

pozostały zeszłoroczny dżem? Upiecz z niego dywan! Bardzo często pozostaje zeszłoroczny dżem, a moim zdaniem najlepszą opcją zastosowania go w biznesie jest upieczenie z niego pysznego dywanu! Mam dżem śliwkowy w przepisie, a poza tym smak śliwki jest ozdobiony cynamonem. Dywan to najlepsza uczta!
NATALIAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 16 % 10 g
węglowodany 75 % 47 g
295 kcal
IG: 2 / 0 / 98

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty według listy. Wcześniej wyjmij kefir i jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Weź mąkę najwyższej jakości. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym. Nada wypiekom ciekawy karmelowy aromat i smak.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wlej kefir, śmietanę i jajka do miski. Włóż dżem do miski blendera i doprowadź do gładkości. Mam dżem śliwkowy, ale możesz wziąć dowolny. Wyślij go do mieszanki kefiru. Dodaj cukier lub substytut cukru, wanilinę na czubku noża lub cukier waniliowy (około 1 łyżki), mielony cynamon. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć. Mielony cynamon można również dodać trochę mniej, więcej lub wcale, jeśli nie lubisz.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Wymieszaj wszystkie składniki i lekko ubij trzepaczką. Dodaj sodę gaszoną sokiem z cytryny lub 3% octem.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Upewnij się, że przesiej mąkę. Dodaj go do płynnych składników i dokładnie wymieszaj masę. Powinno być gładkie, jednorodne ciasto o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Lekko nasmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym. Rozłóż ciasto, wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45-50 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Gdy dywan zostanie upieczony i dobrze zrumieniony, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź. Wyjmij schłodzoną matę z formy,przenieś na talerz, pokrój na porcje. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem, udekoruj startą ciemną czekoladą, orzechami włoskimi lub innymi posiekanymi orzechami, płatkami kokosowymi. A teraz zaproś wszystkich bliskich na herbatę z pachnącym dywanem o niesamowitym smaku!

gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.

pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.

przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!

ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.

zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.

zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.

do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.

weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !

aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).

do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g
  • Dżem dowolny - 271   kcal/100g
  • Mielony cynamon - 247   kcal/100g

Podobne przepisy