skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty według listy. Wcześniej wyjmij kefir i jajka z lodówki, aby ogrzały się do temperatury pokojowej. Weź mąkę najwyższej jakości. Cukier biały można zastąpić cukrem trzcinowym. Nada wypiekom ciekawy karmelowy aromat i smak.
Krok 2:
Wlej kefir, śmietanę i jajka do miski. Włóż dżem do miski blendera i doprowadź do gładkości. Mam dżem śliwkowy, ale możesz wziąć dowolny. Wyślij go do mieszanki kefiru. Dodaj cukier lub substytut cukru, wanilinę na czubku noża lub cukier waniliowy (około 1 łyżki), mielony cynamon. Ilość cukru można zmniejszyć lub zwiększyć. Mielony cynamon można również dodać trochę mniej, więcej lub wcale, jeśli nie lubisz.
Krok 3:
Wymieszaj wszystkie składniki i lekko ubij trzepaczką. Dodaj sodę gaszoną sokiem z cytryny lub 3% octem.
Krok 4:
Upewnij się, że przesiej mąkę. Dodaj go do płynnych składników i dokładnie wymieszaj masę. Powinno być gładkie, jednorodne ciasto o konsystencji przypominającej gęstą śmietanę.
Krok 5:
Lekko nasmaruj formę żaroodporną olejem roślinnym. Rozłóż ciasto, wygładź powierzchnię silikonową szpatułką. Wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez około 45-50 minut.
Krok 6:
Gdy dywan zostanie upieczony i dobrze zrumieniony, sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem. Wyjmij gotowe ciasto z piekarnika i ostudź. Wyjmij schłodzoną matę z formy,przenieś na talerz, pokrój na porcje. W razie potrzeby posyp cukrem pudrem, udekoruj startą ciemną czekoladą, orzechami włoskimi lub innymi posiekanymi orzechami, płatkami kokosowymi. A teraz zaproś wszystkich bliskich na herbatę z pachnącym dywanem o niesamowitym smaku!
gdy górna warstwa pieczenia jest lekko zrumieniona, sprawdź gotowość: przebij drewnianym szpikulcem w kilku miejscach, jeśli szpikulec wyjdzie suchy, formę (lub blachę do pieczenia) można wyjąć z piekarnika.
pamiętaj, aby umyć jajka przed użyciem, ponieważ nawet pozornie czysta skorupa może zawierać szkodliwe bakterie. Najlepiej używać detergentów do żywności i pędzla.
przygotuj się na to, że mąka może wymagać więcej lub mniej niż wskazano w przepisie. Nie skupiaj się na ilości mąki, ale na pożądanej konsystencji ciasta. Przeczytaj wiele przydatnych informacji o mące i jej właściwościach w tym artykule!
ważne jest, aby przesiać mąkę, aby nasycić ją tlenem. Następnie wypieki będą przewiewne i będą dobrze rosły podczas pieczenia.
zamiast mąki pszennej możesz wziąć produkty pełnoziarniste lub pierwszej klasy.
zamiast cukru można użyć słodzika, który nie boi się obróbki cieplnej.
do smażenia używaj oleju o wysokiej temperaturze dymienia! Wszelkie oleje są przydatne tylko do osiągnięcia określonej temperatury-punktu dymienia, w którym olej zaczyna się palić i wytwarza toksyczne substancje, w tym czynniki rakotwórcze.
nierafinowane oleje, z rzadkimi wyjątkami, mają niski punkt dymienia. Zawierają wiele niefiltrowanych cząstek organicznych, które szybko zaczynają się palić.
rafinowane oleje są bardziej odporne na ciepło, a ich punkt dymienia jest wyższy. Jeśli zamierzasz gotować w piekarniku, na patelni lub grillu, upewnij się, że używasz oleju o wysokim punkcie dymienia. Najczęstsze oleje o wysokim punkcie dymienia: rafinowane odmiany słonecznika, oliwy i winogron.
weź pod uwagę, że każdy ma inne piekarniki. Temperatura i czas gotowania mogą różnić się od wskazanych w przepisie. Aby każde upieczone danie odniosło sukces, skorzystaj z przydatnych informacji w tym artykule !
aby piekarnik miał czas na osiągnięcie pożądanej temperatury, włącz go z wyprzedzeniem (10-20 minut przed rozpoczęciem gotowania).
do tego przepisu wystarczy każda forma odporna na ciepło. Jeśli używasz formy silikonowej, nie musisz smarować jej masłem lub margaryną. Ale lepiej jest lekko nasmarować metalowe, ceramiczne lub szklane naczynia olejem roślinnym, aby wypieki się nie przypaliły.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Wanilina - 288 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g
- Dżem dowolny - 271 kcal/100g
- Mielony cynamon - 247 kcal/100g