kurczak z fetaxą

Przygotuj przepyszne danie z piersi kurczaka! Kurczak z fetaxą i ziołami to doskonały wybór na obiad. Danie jest dość samowystarczalne, możesz podawać je samodzielnie, bez przystawki. Ale w razie potrzeby przystawka nie będzie zbędna. Może to być ryż, ziemniaki, sałatka warzywna. Będzie smaczny i przydatny z warzywami gotowanymi na parze, jako opcja - brokuły gotowane na parze. Ilość czosnku można dostosować do smaku, dodając kilka ząbków mniej. Chociaż to danie powinno być pikantne, o smaku czosnku. Cebula nadaje nadzieniu wyjątkową soczystość.
VeraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 54 % 15 g
tłuszcze 36 % 10 g
węglowodany 11 % 3 g
159 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 40 min

miłośnicy przepisów na ptaki docenią to danie. Jest tak pyszny, że nie można go wyrazić słowami! Tradycyjny smak fetaxa, świeży szpinak, obfitość czosnku i cebuli-to nadzienie sprawi, że kurczak będzie soczysty, miękki, delikatny i niezwykle aromatyczny! Jedyną rzeczą do rozważenia jest usunięcie skóry z ptaka!

1. Obierz czosnek i cebulę. Ząbki czosnku przepuszczamy przez prasę lub pocieramy na drobnej tarce i kroimy cebulę w drobną kostkę. Szpinak umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj.

2. Rozdrobnione składniki układamy w głębokiej misce. Rozdrabniamy Fetax, wrzucamy tutaj. Wzbogacamy przyprawami: oregano i bazylią.

3. Następnie dodaj zmielony czarny pieprz do nadzienia. Nie musisz solić, ponieważ ser jest już wystarczająco słony.

4. Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, skórę należy usunąć. Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi.

5. Za pomocą ostrego noża wykonujemy głębokie nacięcie po najszerszej stronie każdej piersi. Nacięcie nie powinno być przelotowe, ale wystarczająco głębokie.

6. W utworzonej kieszeni za pomocą łyżeczki rozprowadź przygotowane nadzienie.

7.Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego.

8. Umieść przygotowane piersi w formie. Każdy posmaruj oliwą z oliwek, a następnie posyp papryką. Sól i pieprz do smaku.

9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysyłamy do niego formę z kurczakiem, pieczemy przez 40-55 minut.

podawaj na gorąco, natychmiast po ugotowaniu.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Szpinak - 22   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Papryka - 289   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka - 113   kcal/100g
  • Sól morska - 0   kcal/100g
  • Oregano wytrawne - 306   kcal/100g
  • Ser Fetax - 261   kcal / 100g

Podobne przepisy