skład / składniki
metoda gotowania
miłośnicy przepisów na ptaki docenią to danie. Jest tak pyszny, że nie można go wyrazić słowami! Tradycyjny smak fetaxa, świeży szpinak, obfitość czosnku i cebuli-to nadzienie sprawi, że kurczak będzie soczysty, miękki, delikatny i niezwykle aromatyczny! Jedyną rzeczą do rozważenia jest usunięcie skóry z ptaka!
1. Obierz czosnek i cebulę. Ząbki czosnku przepuszczamy przez prasę lub pocieramy na drobnej tarce i kroimy cebulę w drobną kostkę. Szpinak umyć, osuszyć ręcznikami papierowymi. Następnie drobno posiekaj.
2. Rozdrobnione składniki układamy w głębokiej misce. Rozdrabniamy Fetax, wrzucamy tutaj. Wzbogacamy przyprawami: oregano i bazylią.
3. Następnie dodaj zmielony czarny pieprz do nadzienia. Nie musisz solić, ponieważ ser jest już wystarczająco słony.
4. Piersi z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, skórę należy usunąć. Osusz kurczaka ręcznikami papierowymi.
5. Za pomocą ostrego noża wykonujemy głębokie nacięcie po najszerszej stronie każdej piersi. Nacięcie nie powinno być przelotowe, ale wystarczająco głębokie.
6. W utworzonej kieszeni za pomocą łyżeczki rozprowadź przygotowane nadzienie.
7.Nasmaruj naczynie do pieczenia niewielką ilością oleju roślinnego.
8. Umieść przygotowane piersi w formie. Każdy posmaruj oliwą z oliwek, a następnie posyp papryką. Sól i pieprz do smaku.
9. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni. Wysyłamy do niego formę z kurczakiem, pieczemy przez 40-55 minut.
podawaj na gorąco, natychmiast po ugotowaniu.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Szpinak - 22 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Papryka - 289 kcal/100g
- Pierś z kurczaka - 113 kcal/100g
- Sól morska - 0 kcal/100g
- Oregano wytrawne - 306 kcal/100g
- Ser Fetax - 261 kcal / 100g