pieczony filet z kurczaka z serem

miękkie kawałki kurczaka w delikatnym nadzieniu z omletu i sera. Pomysł na tę zapiekankę szpiegowałem na Pintereście. Z sałatki została jedna duża pierś z kurczaka i postanowiłem zrobić z niej coś takiego. W rzeczywistości ten przepis nie jest tak oryginalny, ale po raz pierwszy ugotowałem to. Wcześniej pieczony był kurczak w śmietanie i śmietanie. Bardzo mi się podobało. Nie tylko ja.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 57 % 16 g
tłuszcze 21 % 6 g
węglowodany 21 % 6 g
146 kcal
IG: 17 / 0 / 83

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zetrzyj ser na grubej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz jajka z mlekiem i solą i ubij trzepaczką, aż będą gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę, sól i przyprawy. Podczas dodawania soli zastanów się, jak słony jest twój ser, aby nie przesolić potrawy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wszystko dobrze wymieszaj, uważając, aby w mieszance nie było grudek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Filet z kurczaka umyć i osuszyć. Pokrój mięso na małe kawałki.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlać kurczaka do powstałej mieszanki mleczno-jajecznej.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj starty ser i dobrze wymieszaj.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Umieść filety z kurczaka w naczyniu do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na 40 minut.

oprócz filetów można użyć mięsa z ud.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Ser"Holenderski" - 352   kcal/100g
  • Ser "szwajcarski" - 335   kcal/100g
  • Ser "rosyjski" - 366   kcal/100g
  • Ser "Kostroma" - 345   kcal / 100g
  • Ser "Jarosław" - 361   kcal/100g
  • Ser Ałtajski 50% tłuszczu - 356   kcal/100g
  • Ser "Radziecki" - 400   kcal/100g
  • Ser"stepowy" - 362   kcal/100g
  • Ser "uglicki" - 347   kcal/100g
  • Ser "poshechonsky" - 350   kcal/100g
  • Ser "Lambert" - 377   kcal/100g
  • Ser "appnzeller" 50% tłuszczu - 400   kcal/100g
  • Ser "Chester" 50% tłuszczu - 363   kcal/100g
  • Ser "edamere" 40% tłuszczu - 340   kcal / 100g
  • Ser z grzybami 50% tłuszczu - 395   kcal/100g
  • Ser Emmental 45% tłuszczu - 420   kcal/100g
  • Ser "gouda" o zawartości tłuszczu 45% - 356   kcal/100g
  • Ser "aiadeus" - 364   kcal/100g
  • Ser "House Blanc" (półtwardy) - 360   kcal/100g
  • Ser "lo spalmino" - 61   kcal/100g
  • Ser "etorki" (owczy, twardy) - 401   kcal/100g
  • Ser biały - 100   kcal/100g
  • Ser żółty tłusty - 260   kcal/100g
  • Ser Ałtajski - 355   kcal / 100g
  • Kowieński ser - 355   kcal/100g
  • Ser Łotewski - 316   kcal/100g
  • Ser Limburger - 327   kcal/100g
  • Ser Litewski - 250   kcal/100g
  • Ser Jeziorny - 350   kcal/100g
  • Gruyere ser - 396   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal / 100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pierś z kurczaka (filet) - 113   kcal / 100g
  • Włoska mieszanka ziół - 259   kcal/100g

Podobne przepisy