skład / składniki
metoda gotowania
1. Do przygotowania ciasta potrzebujesz mrożonego masła. Zmiękczone lub stopione nie będą działać. Aby to zrobić, paczkę oleju można trzymać przez chwilę w zamrażarce. Wcieramy olej na grubej tarce.
2. Włóż masło do miski, wlej tutaj mąkę. Szybkimi ruchami wcieramy masło i mąkę w okruchy. Pracujemy bardzo szybko, ponieważ ciepło rąk topi olej, a to jest niedopuszczalne.
3. Wlej cukier, sól do okruchów i wlej wodę. Woda powinna być lodowata. Zagnieść elastyczne ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Jeśli jest robot kuchenny, ciasto można za jego pomocą zagnieść. To będzie jeszcze łatwiejsze i szybsze.
4. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, pakujemy w folię spożywczą. Wysyłamy paczkę do lodówki na około godzinę.
5. W międzyczasie rabarbar obrać, umyć. Następnie wysusz, drobno posiekaj. Moje truskawki również, oderwij łodygi. Każdą jagodę kroimy 2-3 części w zależności od wielkości. Ważne jest, aby truskawki były dojrzałe, bez śladów zepsucia.
6. W głębokiej misce łączymy truskawki i rabarbar, tutaj wlewamy skrobię i cukier, dodajemy płynny miód. Delikatnie wymieszaj.
7. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienką warstwę o grubości około 3-5 milimetrów. Przenosimy go na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłóż nadzienie na wierzchu, cofając się od krawędzi o około 2-3 centymetry.
8. Zginamy wolne krawędzie, smarujemy je mlekiem za pomocą silikonowej szczotki. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz galetę przez około 30 minut. Boki powinny być lekko zrumienione.
pozwól przysmakowi ostygnąć, a dopiero potem pokrój na porcje.
serwujemy. Poczęstuj się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Truskawka - 30 kcal / 100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal / 100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Bułka tarta - 347 kcal/100g