Galeta z truskawkami

Przygotuj jagodowy przysmak na cienkiej, chrupiącej bazie. Galeta z truskawkami zapewni niezapomniane wrażenie! Do nadzienia dodaje się niewielką ilość rabarbaru. Nadaje kwaskowatość, tym samym podkreśla jasny truskawkowy smak. Składniki nadzienia mogą być świeże lub mrożone. Ciasto galety jest cienkie, chrupiące. Krawędzie można smarować nie tylko mlekiem, ale także jajkiem. Zamiast bułki tartej możesz użyć dowolnych drobno posiekanych orzechów.
sonaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 4 g
tłuszcze 19 % 8 g
węglowodany 72 % 31 g
209 kcal
IG: 16 / 0 / 84

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Do przygotowania ciasta potrzebujesz mrożonego masła. Zmiękczone lub stopione nie będą działać. Aby to zrobić, paczkę oleju można trzymać przez chwilę w zamrażarce. Wcieramy olej na grubej tarce.

2. Włóż masło do miski, wlej tutaj mąkę. Szybkimi ruchami wcieramy masło i mąkę w okruchy. Pracujemy bardzo szybko, ponieważ ciepło rąk topi olej, a to jest niedopuszczalne.

3. Wlej cukier, sól do okruchów i wlej wodę. Woda powinna być lodowata. Zagnieść elastyczne ciasto. Nie powinien przyklejać się do rąk. Jeśli jest robot kuchenny, ciasto można za jego pomocą zagnieść. To będzie jeszcze łatwiejsze i szybsze.

4. Gotowe ciasto zwijamy w kulkę, pakujemy w folię spożywczą. Wysyłamy paczkę do lodówki na około godzinę.

5. W międzyczasie rabarbar obrać, umyć. Następnie wysusz, drobno posiekaj. Moje truskawki również, oderwij łodygi. Każdą jagodę kroimy 2-3 części w zależności od wielkości. Ważne jest, aby truskawki były dojrzałe, bez śladów zepsucia.

6. W głębokiej misce łączymy truskawki i rabarbar, tutaj wlewamy skrobię i cukier, dodajemy płynny miód. Delikatnie wymieszaj.

7. Schłodzone ciasto rozwałkować na cienką warstwę o grubości około 3-5 milimetrów. Przenosimy go na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem. Ciasto posypać bułką tartą. Rozłóż nadzienie na wierzchu, cofając się od krawędzi o około 2-3 centymetry.

8. Zginamy wolne krawędzie, smarujemy je mlekiem za pomocą silikonowej szczotki. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piecz galetę przez około 30 minut. Boki powinny być lekko zrumienione.

pozwól przysmakowi ostygnąć, a dopiero potem pokrój na porcje.

serwujemy. Poczęstuj się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Truskawka - 30   kcal / 100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Miód - 400   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal / 100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Bułka tarta - 347   kcal/100g

Podobne przepisy