ciasto kawowe
skład / składniki
6
porcje:
metoda gotowania
1. Ubij jajka z cukrem na puszystą białą masę;
2. Dodaj miękkie masło, wymieszaj;
3. Podgrzej kefir, Dodaj do niego kawę, wymieszaj;
4. Dodaj kefir kawowy do masy jajecznej, wymieszaj z małą prędkością miksera;
5. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, wymieszać;
6. Formę posmarować olejem, posypać kaszą manną;
7. Włóż ciasto do formy, piecz w piekarniku przez 35 minut w temperaturze 180 stopni;
8. Sprawdź gotowość drewnianym szpikulcem;
9. Całkowicie ostudzić, wyjąć z formy;
10. Posyp cukrem pudrem, a następnie kakao, powtórz-proszek, kakao;
11. Pokrój na porcje i podawaj z kawą lub herbatą. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Kasza manna - 340 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kawa rozpuszczalna - 94 kcal/100g