skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia babeczek marchewkowych z pomarańczą.
Krok 2:
Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.
Krok 3:
W misce rozprowadzam zmiękczone masło, dodaję do niego cukier i cukier waniliowy, ubijam mikserem, aż będzie gładkie.
Krok 4:
Wlewam jajka, mieszam, do powstałej mieszanki dodaję mąkę proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko mieszam.
Krok 5:
Na koniec dodaję startą marchewkę i posiekane orzechy, mieszam do uzyskania gładkości.
Krok 6:
W silikonowych foremkach układam mieszaninę na 1/3 formy.
Krok 7:
Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25-30 minut, w zależności od piekarnika.
Krok 8:
Gotowanie krówki.
Krok 9:
Gotowe babeczki pozostawiam do ostygnięcia i wyjmuję z formy.
Krok 10:
Babeczki pokrywam orzechami krówki.
Krok 11:
Babeczki marchewkowo-pomarańczowe są gotowe. Smacznego dla wszystkich!!!
aromatyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Wierzch można pokryć kremowym lukrem,a wtedy będzie to prawdziwe ciasto. Marchewki w ogóle nie są wyczuwalne, a jedynie dodają wilgoci do ciasta, a sok pomarańczowy pachnie.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Sok pomarańczowy - 36 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g