babeczki marchewkowo-pomarańczowe

babeczki marchewkowe z pomarańczą są pyszne! Babeczki marchewkowo-pomarańczowe są niesamowicie smaczne, z chrupiącą czapką i delikatnym rdzeniem.
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 5 g
tłuszcze 27 % 16 g
węglowodany 64 % 38 g
302 kcal
IG: 8 / 0 / 92

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj niezbędne produkty do pieczenia babeczek marchewkowych z pomarańczą.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj, obierz i zetrzyj marchewki na drobnej tarce.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    W misce rozprowadzam zmiękczone masło, dodaję do niego cukier i cukier waniliowy, ubijam mikserem, aż będzie gładkie.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Wlewam jajka, mieszam, do powstałej mieszanki dodaję mąkę proszek do pieczenia i szczyptę soli, wszystko mieszam.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Na koniec dodaję startą marchewkę i posiekane orzechy, mieszam do uzyskania gładkości.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W silikonowych foremkach układam mieszaninę na 1/3 formy.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wkładam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 25-30 minut, w zależności od piekarnika.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gotowanie krówki.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gotowe babeczki pozostawiam do ostygnięcia i wyjmuję z formy.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Babeczki pokrywam orzechami krówki.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Babeczki marchewkowo-pomarańczowe są gotowe. Smacznego dla wszystkich!!!

aromatyczne, miękkie i łatwe do przygotowania. Wierzch można pokryć kremowym lukrem,a wtedy będzie to prawdziwe ciasto. Marchewki w ogóle nie są wyczuwalne, a jedynie dodają wilgoci do ciasta, a sok pomarańczowy pachnie.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Sok pomarańczowy - 36   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy