litewski chłodnik

pyszne pierwsze danie w upale nasyci i rozweseli! Litewska lodówka jest przygotowywana bardzo prosto. W rzeczywistości, ile gospodyń domowych-tyle przepisów na Lodówkę. Każde danie okazuje się niezwykłe i smaczne. Charakterystyczną cechą lodówki jest to, że nie trzeba jej gotować. Nazwa mówi sama za siebie-zupa jest podawana na zimno, co jest bardzo ważne w upalne dni. Buraki do lodówki można przygotować z wyprzedzeniem, są dobrze przechowywane w lodówce przez trzy dni. Można go gotować lub piec, druga opcja jest smaczniejsza i zdrowsza.
nastjaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 3 g
tłuszcze 20 % 2 g
węglowodany 50 % 5 g
41 kcal
IG: 60 / 0 / 40

metoda gotowania

Czas gotowania: 4 h 30 min

buraki do lodówki można przygotować na dwa sposoby: gotować lub piec w piekarniku. Gotowane buraki tracą jasny i nasycony kolor, większość witamin i składników odżywczych jest gotowana w tym procesie. Ale pieczone warzywo to inna sprawa! Wszystkie witaminy pozostają na miejscu, buraki są równie jasne i apetyczne.

kefir do gotowania można wziąć dowolną zawartość tłuszczu. W oryginale potrzebujesz tłustego 12% kefiru, ale tutaj musisz już skupić się na swoich preferencjach smakowych.

1. Dokładnie umyj buraki, wysusz je. Pakujemy w folię. Wysyłamy paczkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez dwie godziny. Następnie pozwól warzywu ostygnąć. Jeśli są to dwa małe buraki, będą pieczone znacznie szybciej, około godziny.

2. Schłodzić gotowe buraki, a następnie obrać. Przygotowane warzywo pocieramy na grubej tarce. Włóż do rondla, napełnij wodą pitną, aby z nawiązką pokryła buraki. Wysyłamy do lodówki na godzinę.

3. Tymczasem jaja kurze wkładamy do rondla, napełniamy wodą, wysyłamy do ognia. Gotuj przez 7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie przenieś jajka do pojemnika z lodowatą wodą, pozwól im ostygnąć. Schłodzone jajka są obrane ze skorupy. Jeden z nich pocieramy na grubej tarce, a pięć przecinamy na pół.

4. Moje ogórki, zetrzyj na grubej tarce. Moja zielona cebula i koperek, drobno posiekane. Rozłóż ogórki i zieloną cebulę na patelni z burakami, dodaj tu również starte jajka. Wlej zimny kefir, sól i pieprz do smaku. Mieszać.

5. Układamy lodówkę w porcjach, uzupełniamy posiekanym koperkiem i połową jajka.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ogórki świeże - 15   kcal/100g
  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Kefir tłusty - 62   kcal/100g
  • Kefir 1% tłuszczu - 38   kcal/100g
  • Kefir beztłuszczowy - 30   kcal/100g
  • Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45   kcal/100g
  • Kefir 2,5% tłuszczu - 53   kcal/100g
  • Cebula zielona - 19   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy