skład / składniki
metoda gotowania
buraki do lodówki można przygotować na dwa sposoby: gotować lub piec w piekarniku. Gotowane buraki tracą jasny i nasycony kolor, większość witamin i składników odżywczych jest gotowana w tym procesie. Ale pieczone warzywo to inna sprawa! Wszystkie witaminy pozostają na miejscu, buraki są równie jasne i apetyczne.
kefir do gotowania można wziąć dowolną zawartość tłuszczu. W oryginale potrzebujesz tłustego 12% kefiru, ale tutaj musisz już skupić się na swoich preferencjach smakowych.
1. Dokładnie umyj buraki, wysusz je. Pakujemy w folię. Wysyłamy paczkę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec przez dwie godziny. Następnie pozwól warzywu ostygnąć. Jeśli są to dwa małe buraki, będą pieczone znacznie szybciej, około godziny.
2. Schłodzić gotowe buraki, a następnie obrać. Przygotowane warzywo pocieramy na grubej tarce. Włóż do rondla, napełnij wodą pitną, aby z nawiązką pokryła buraki. Wysyłamy do lodówki na godzinę.
3. Tymczasem jaja kurze wkładamy do rondla, napełniamy wodą, wysyłamy do ognia. Gotuj przez 7 minut od momentu zagotowania wody. Następnie przenieś jajka do pojemnika z lodowatą wodą, pozwól im ostygnąć. Schłodzone jajka są obrane ze skorupy. Jeden z nich pocieramy na grubej tarce, a pięć przecinamy na pół.
4. Moje ogórki, zetrzyj na grubej tarce. Moja zielona cebula i koperek, drobno posiekane. Rozłóż ogórki i zieloną cebulę na patelni z burakami, dodaj tu również starte jajka. Wlej zimny kefir, sól i pieprz do smaku. Mieszać.
5. Układamy lodówkę w porcjach, uzupełniamy posiekanym koperkiem i połową jajka.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ogórki świeże - 15 kcal/100g
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Kefir tłusty - 62 kcal/100g
- Kefir 1% tłuszczu - 38 kcal/100g
- Kefir beztłuszczowy - 30 kcal/100g
- Kefir "Dr beefy" 1,8% tłuszczu - 45 kcal/100g
- Kefir 2,5% tłuszczu - 53 kcal/100g
- Cebula zielona - 19 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g