skład / składniki
metoda gotowania
1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować brownie.
2. Stawiamy rondel na wolnym ogniu, topimy w nim masło i startą czekoladę, stale mieszając mieszaninę. Wyjmij z pieca, pozwól mu lekko ostygnąć.
3. Dodaj cukier do rondla, wymieszaj, aby wszystkie kryształy się rozpuściły.
4. Rozbij jajka, wlej ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszaj.
5. Przesiej mąkę i połącz z resztą składników w rondlu, dobrze wymieszaj.
6. Naczynie do pieczenia o średnicy około 22 cm smarujemy niewielką ilością masła. Wlej do niego ciasto i włóż formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury.
7. Piec 20 minut do "suchej zapałki". To znaczy, dopóki podczas przekłuwania ciasta w środku zapałka (wykałaczka, szpikulec) nie pozostanie sucha i czysta. Następnie wyjmij ciasto z formy i ostudź na ruszcie.
8. Gdy baza ostygnie, ser śmietankowy i cukier wkładamy do miski blendera. Ubijaj je razem przez kilka minut, aż będą gładkie. Dodaj syrop miętowy i zielony barwnik spożywczy (dla urody, w razie potrzeby). Jeszcze raz ubij wszystko razem. Powstałą masę rozprowadzamy na upieczonej podstawie, wyrównujemy. Możesz to zrobić falami, artystycznie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
9. Wyjmij brownie z lodówki, odetnij boki.
10. Udekoruj brownie rozpuszczoną czekoladą, polewając wierzch.
11. Ubij trochę lodów blenderem. Pokrój brownie na porcje, podawaj z odrobiną ubitych lodów.
i ciesz się!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Lody lody - 227 kcal/100g
- Lody kremowe - 165 kcal / 100g
- Lody "popsicle" kremowe - 183 kcal/100g
- Lody waniliowe - 160 kcal/100g
- Lody waniliowo-czekoladowe - 140 kcal/100g
- Lody owocowe - 168 kcal/100g
- Lody mleczne - 126 kcal/100g
- Lody sufletowe - 116 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal / 100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal / 100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349 kcal/100g
- Barwnik spożywczy - 0 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g
- Syrop miętowy - 282 kcal/100g