Brownie z syropem miętowym

czekoladowa uczta o lekkim miętowym smaku! Gotuj! Brownie z syropem miętowym jest niesamowicie czekoladowe i smaczne. Miętowa nuta dodaje smakowitości, a najlepiej podawać ją z lekko stopionymi bitymi lodami. Aby uzyskać jaśniejszy i wyraźniejszy miętowy smak, możesz dodać więcej syropu do nadzienia. Gotowanie jest bardzo proste, a wygląd i smak to deser restauracyjny. Warto upiec, zwłaszcza jeśli lubisz takie klasyczne połączenie, jak gorzka czekolada i mięta.
ParslinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 8 % 6 g
tłuszcze 35 % 25 g
węglowodany 57 % 41 g
374 kcal
IG: 2 / 10 / 88

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h 10 min

1. Włącz piekarnik, aby rozgrzał się do 180 stopni Celsjusza, a w tym czasie zaczynamy gotować brownie.

2. Stawiamy rondel na wolnym ogniu, topimy w nim masło i startą czekoladę, stale mieszając mieszaninę. Wyjmij z pieca, pozwól mu lekko ostygnąć.

3. Dodaj cukier do rondla, wymieszaj, aby wszystkie kryształy się rozpuściły.

4. Rozbij jajka, wlej ekstrakt waniliowy, ponownie wymieszaj.

5. Przesiej mąkę i połącz z resztą składników w rondlu, dobrze wymieszaj.

6. Naczynie do pieczenia o średnicy około 22 cm smarujemy niewielką ilością masła. Wlej do niego ciasto i włóż formę do piekarnika, który miał czas na rozgrzanie do pożądanej temperatury.

7. Piec 20 minut do "suchej zapałki". To znaczy, dopóki podczas przekłuwania ciasta w środku zapałka (wykałaczka, szpikulec) nie pozostanie sucha i czysta. Następnie wyjmij ciasto z formy i ostudź na ruszcie.

8. Gdy baza ostygnie, ser śmietankowy i cukier wkładamy do miski blendera. Ubijaj je razem przez kilka minut, aż będą gładkie. Dodaj syrop miętowy i zielony barwnik spożywczy (dla urody, w razie potrzeby). Jeszcze raz ubij wszystko razem. Powstałą masę rozprowadzamy na upieczonej podstawie, wyrównujemy. Możesz to zrobić falami, artystycznie. Wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

9. Wyjmij brownie z lodówki, odetnij boki.

10. Udekoruj brownie rozpuszczoną czekoladą, polewając wierzch.

11. Ubij trochę lodów blenderem. Pokrój brownie na porcje, podawaj z odrobiną ubitych lodów.

i ciesz się!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Lody lody - 227   kcal/100g
  • Lody kremowe - 165   kcal / 100g
  • Lody "popsicle" kremowe - 183   kcal/100g
  • Lody waniliowe - 160   kcal/100g
  • Lody waniliowo-czekoladowe - 140   kcal/100g
  • Lody owocowe - 168   kcal/100g
  • Lody mleczne - 126   kcal/100g
  • Lody sufletowe - 116   kcal/100g
  • Czekolada mleczno-orzechowa - 542   kcal/100g
  • Czekolada orzechowa - 580   kcal/100g
  • Czekolada porowata mleczna - 506   kcal/100g
  • Czekolada kremowa - 560   kcal / 100g
  • Czekolada - 550   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal / 100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Ser śmietankowy 50% tłuszczu - 349   kcal/100g
  • Barwnik spożywczy - 0   kcal/100g
  • Ekstrakt waniliowy - 321   kcal/100g
  • Syrop miętowy - 282   kcal/100g

Podobne przepisy