ciasto mleczna dziewczyna czekolada

niesamowicie pyszna wersja popularnego ciasta! Ciasto Mleczna dziewczyna w wersji czekoladowej zachwyci słodycze! To po prostu coś bardzo smacznego: najdelikatniejsze cienkie ciasta, pyszny Krem czekoladowo-maślany, bogaty lukier. Przepis wyróżnia się tym, że krem jest przygotowywany przede wszystkim, dopiero potem - ciasta. Każdy kawałek ciasta to prawdziwa uczta! Przygotowanie Mlecznej dziewczyny wcale nie jest trudne, ciasto ozdobi każdy świąteczny stół i sprawi, że będzie niezapomniany!
MarinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 6 g
tłuszcze 32 % 19 g
węglowodany 58 % 34 g
355 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 10 h 30 min

1. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia i zagotuj (tylko przynieś, nie gotuj!).

2. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do miski. Następnie wlej czekoladę gorącą śmietaną, mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści.

3. Schłodzić mieszaninę do temperatury pokojowej, a następnie wysłać do lodówki na dwie godziny. Masa powinna być dobrze schłodzona, w przeciwnym razie krem nie będzie można ubić.

4. W międzyczasie zajmijmy się testem. Rozbijamy jajka do miski, tutaj dodajemy szczyptę soli. Ubij masę mikserem, aż będzie gładka.

5. Tutaj dodajemy skondensowane mleko, ponownie dobrze ubijamy. Nawiasem mówiąc, możesz pracować bez miksera elektrycznego, ubijając masę ręczną trzepaczką.

6. Następnie przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao w proszku, wymieszaj mikserem lub ręczną trzepaczką.

7. Wyłóż blachę do pieczenia pergaminem, narysuj na niej okrąg o pożądanej średnicy. Rozprowadzamy niewielką ilość ciasta na środku, rozprowadzamy je w kółko za pomocą silikonowej szczotki. Ciasta powinny być dość cienkie, więc nie bierzemy dużo ciasta.

8. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 5 minut. Nie musisz dłużej trzymać ciasta w piekarniku, aby go nie wysuszyć. Wtedy ciasto będzie bardzo delikatne.

9. Podczas pieczenia ciasta przygotowujemy pergamin i ciasto na następny. W ten sposób pieczemy wszystkie ciasta. Około trzech łyżek ciasta zajmuje jedno koło o średnicy 20 centymetrów.

10. Powrót do śmietany: schłodzoną śmietanę czekoladową ubijamy mikserem do miękkich szczytów. Nie musisz długo ubijać śmietany, ponieważ krem będzie zbyt gęsty, a ciasta nie będą dobrze nasycone.

11. Pokrywamy ciasta powstałym kremem, zbieramy całe ciasto. Wysyłamy go do lodówki, a tymczasem zajmiemy się glazurą.

12. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do głębokiej miski. Wlej czekoladę gorącą śmietaną, mieszaj, aż całkowicie się rozpuści.

13. Pozwól glazurze nieco ostygnąć, do około temperatury pokojowej. Następnie polej nim ciasto. Udekoruj przysmak do woli. Alternatywnie-wióry białej i mlecznej czekolady, posypka cukiernicza.

14. Ciasto wysyłamy do lodówki na całą noc (około 8 godzin). W tym czasie będzie dobrze nasycony i zachwyci swoim wspaniałym smakiem!

niech ci się uda! Gotuj z miłością!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Maślanka - 36   kcal/100g
  • Śmietanka 20% tłuszczu - 300   kcal/100g
  • Śmietanka 10% tłuszczu - 120   kcal/100g
  • Śmietana - 300   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Mleko skondensowane z cukrem - 324   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g
  • Czekolada mleczna - 550   kcal/100g

Podobne przepisy