skład / składniki
metoda gotowania
1. Włóż ciasteczka do miski blendera, posiekaj na małe okruchy.
2. Wlej proszek kakaowy do okruchów, ponownie ubij. Pomoże to wymieszać składniki tak równomiernie, jak to możliwe.
3. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej. Możesz stopić w łaźni wodnej.
4. Wlej stopione masło do miski, tutaj wlej okruchy ciastek z kakao, dokładnie wymieszaj masę.
5. Rozłóż powstałą masę w dzielonej formie, mocno ubij. Możesz ubić dnem zwykłej szklanki lub łyżką.
6. Wysyłamy formę z podstawą do ciasta do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 10 minut.
7. Podczas gdy baza ostygnie, przygotuj krem. Wlej śmietanę do rondla, Wyślij do ognia. Podgrzej śmietanę do 90 stopni. Oznacza to, że doprowadzamy do wrzenia, ale nie gotujemy.
8. Czekoladę łamiemy na kawałki, wkładamy do rondla z gorącą śmietaną. Mieszaj, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Pozostaw masę na chwilę, pozwól jej ostygnąć do temperatury pokojowej.
9. Włóż twaróg do dużej miski, wlej tutaj cukier puder, ubij masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka. W twarogu nie powinny pozostać ziarna. Następnie ubij mikserem elektrycznym na najniższej mocy.
10. Rozbij jaja kurze na powstałą masę, delikatnie wymieszaj trzepaczką.
11. Tutaj wlej śmietanę z czekoladą, ponownie wymieszaj masę trzepaczką. W rezultacie okazuje się gładki, jednolity. Wlej masę czekoladową na podstawę.
12. Wlej wodę (wrzącą wodę) do głębokiej blachy do pieczenia, ustaw ją na dolnym poziomie piekarnika.
13. Rozgrzej piekarnik do 170 stopni. Ustawiamy ruszt na środkowym poziomie piekarnika, umieszczamy na nim formę z ciastem. Ciasto pieczemy w łaźni wodnej przez godzinę.
normalnie gotowe ciasto powinno lekko drżeć podczas potrząsania formą. Dlatego przy takim zjawisku nie trzeba go trzymać w piekarniku dłużej niż określony czas. Po ochłodzeniu osiągnie gotowość, uzyska pożądaną gęstość.
14. Po upływie określonego czasu ciasto pozostawiamy w wyłączonym piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami na godzinę.
15. Następnie ciasto bez wyjmowania z formy wysyłamy do lodówki na noc. A rano wyjmujemy ciasto: zwilżamy nóż w wodzie, ostrożnie rysujemy go wzdłuż boków formy, a następnie usuwamy pierścień dzielonej formy.
16. Wlej śmietanę do glazury do małego rondla, Wyślij do ognia, zagotuj. Czekoladę łamiemy na małe kawałki, wkładamy do pojemnika ze śmietaną.
17. Mieszaj, aż będzie gładka. Pozwól lukier lekko ostygnąć, a następnie przykryj nim powierzchnię ciasta. Wyjmujemy smakołyk do lodówki na 30-40 minut.
przed podaniem udekoruj ciasto według własnych upodobań.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kakao w proszku - 374 kcal/100g
- Czekolada gorzka - 539 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g
- Kruche - 716 kcal/100g