marynowane buraki instant

Naucz się marynować buraki! Bardzo smaczny wynik! Marynowane buraki instant są szczególnie smaczne. Punktem kulminacyjnym przepisu jest to, że buraki są wstępnie pieczone w piekarniku nie w najbardziej konwencjonalny sposób, ale w soli. Oczywiście buraki można upiec w folii lub w inny sposób, można je również ugotować. Ale proponowana opcja jest wyjątkowa. W nim smak buraków jest maksymalnie skoncentrowany. Na przykład gotowane buraki będą bardziej wodniste, a podczas gotowania tracą większość składników odżywczych, nie stają się tak jasne i pachnące.
majeranekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 1 g
tłuszcze 36 % 4 g
węglowodany 55 % 6 g
64 kcal
IG: 20 / 0 / 80

metoda gotowania

czas gotowania: 13 h

1. Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, skórka powinna być idealnie czysta. Następnie dobrze osusz warzywa ręcznikami papierowymi.

2. W głębokim naczyniu do pieczenia wlej sól grubą warstwą. Możesz również użyć małej blachy do pieczenia z wysokim brzegiem. Byłoby miło, gdyby warstwa soli miała około trzech centymetrów.

3. Rozłóż buraki w soli, posyp je również solą. Warzywa powinny być całkowicie pokryte.

4. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piecz buraki przez półtorej godziny.

5. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój czosnek na talerze, cebulę na półpierścienie lub ćwiartki, w zależności od wielkości.

6. Wlej oliwę z oliwek do miski, tutaj wlej ocet balsamiczny. Dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, ziry, gorczycy, cebuli i czosnku. Dokładnie wymieszaj, pozostaw na 10-20 minut do zaparzenia.

7. Buraki sprawdzamy pod kątem gotowości: przekłuwamy nożem, powinien łatwo wejść. W przeciwnym razie musisz zostawić warzywa w piekarniku na chwilę.

8. Schłodzić gotowe buraki, obrać. Następnie pokrój w plastry, włóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj.

9. Przykryj miskę folią spożywczą lub odpowiednią pokrywką, Wyślij do lodówki na noc. W tym czasie buraki są dobrze marynowane, nasycone aromatami.

podawaj marynowane buraki na stole jako przekąskę. Bardzo smaczne z tłuczonymi ziemniakami, a także z daniami mięsnymi. Takie buraki można podawać nie tylko jako osobne danie, ale także jako składnik innych potraw, takich jak barszcz i różne sałatki.

smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Musztarda stołówka - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g

Podobne przepisy