skład / składniki
metoda gotowania
1. Buraki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, skórka powinna być idealnie czysta. Następnie dobrze osusz warzywa ręcznikami papierowymi.
2. W głębokim naczyniu do pieczenia wlej sól grubą warstwą. Możesz również użyć małej blachy do pieczenia z wysokim brzegiem. Byłoby miło, gdyby warstwa soli miała około trzech centymetrów.
3. Rozłóż buraki w soli, posyp je również solą. Warzywa powinny być całkowicie pokryte.
4. Wysyłamy formę do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni. Piecz buraki przez półtorej godziny.
5. Obierz czosnek i cebulę. Pokrój czosnek na talerze, cebulę na półpierścienie lub ćwiartki, w zależności od wielkości.
6. Wlej oliwę z oliwek do miski, tutaj wlej ocet balsamiczny. Dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, ziry, gorczycy, cebuli i czosnku. Dokładnie wymieszaj, pozostaw na 10-20 minut do zaparzenia.
7. Buraki sprawdzamy pod kątem gotowości: przekłuwamy nożem, powinien łatwo wejść. W przeciwnym razie musisz zostawić warzywa w piekarniku na chwilę.
8. Schłodzić gotowe buraki, obrać. Następnie pokrój w plastry, włóż do miski z marynatą. Dokładnie wymieszaj.
9. Przykryj miskę folią spożywczą lub odpowiednią pokrywką, Wyślij do lodówki na noc. W tym czasie buraki są dobrze marynowane, nasycone aromatami.
podawaj marynowane buraki na stole jako przekąskę. Bardzo smaczne z tłuczonymi ziemniakami, a także z daniami mięsnymi. Takie buraki można podawać nie tylko jako osobne danie, ale także jako składnik innych potraw, takich jak barszcz i różne sałatki.
smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Burak - 40 kcal/100g
- Suszone buraki - 278 kcal/100g
- Buraki gotowane - 49 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Musztarda stołówka - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Oliwa z oliwek - 913 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g