pieczony suflet z wiciokrzewu

Ten łatwy deser jest dobry na ciepło i zimno. Niestety wszystko, co dobre, ma tendencję do kończenia się, więc nic nie zostało ze zbiorów mojego ulubionego wiciokrzewu. Jako ostatni akord postanowiłem przygotować taki lekki suflet.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 2 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 94 % 29 g
120 kcal
IG: 14 / 0 / 86

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wiciokrzew umyć i osuszyć. Zmiel jagody blenderem.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż puree jagodowe i cukier puder do rondla. Wymieszać.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj, mieszając, na małym ogniu przez 6-7 minut, aby masa lekko zgęstniała. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Białka ubić solą w mocną, stabilną pianę.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Delikatnie wymieszaj ubite białka w schłodzonym puree jagodowym.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Rozłóż powstałą masę w porcjach do pieczenia nasmarowanych masłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie suflet opadnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wyjmij gotowy suflet z piekarnika, posyp cukrem pudrem i świeżymi jagodami i natychmiast podawaj, gdy jest ciepły.

taki suflet można zrobić z dowolnych jagód. Szczególnie smaczne będą jagody lub czarne porzeczki. Możesz również użyć mieszanki jagód.

w razie potrzeby przecier jagodowy przed dodaniem cukru pudru można przetrzeć przez drobne sito, aby pozbyć się nasion.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Sol - 0   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g

Podobne przepisy