skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki.
Krok 2:
Wiciokrzew umyć i osuszyć. Zmiel jagody blenderem.
Krok 3:
Włóż puree jagodowe i cukier puder do rondla. Wymieszać.
Krok 4:
Gotuj, mieszając, na małym ogniu przez 6-7 minut, aby masa lekko zgęstniała. Zdejmij patelnię z ognia i ostudź do temperatury pokojowej.
Krok 5:
Białka ubić solą w mocną, stabilną pianę.
Krok 6:
Delikatnie wymieszaj ubite białka w schłodzonym puree jagodowym.
Krok 7:
Rozłóż powstałą masę w porcjach do pieczenia nasmarowanych masłem.
Krok 8:
Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Podczas pieczenia nie otwieraj piekarnika, w przeciwnym razie suflet opadnie.
Krok 9:
Wyjmij gotowy suflet z piekarnika, posyp cukrem pudrem i świeżymi jagodami i natychmiast podawaj, gdy jest ciepły.
taki suflet można zrobić z dowolnych jagód. Szczególnie smaczne będą jagody lub czarne porzeczki. Możesz również użyć mieszanki jagód.
w razie potrzeby przecier jagodowy przed dodaniem cukru pudru można przetrzeć przez drobne sito, aby pozbyć się nasion.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Sol - 0 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g