Galeta z wiśniami i orzechami

wspaniałe ciasto owocowe na cieście budyniowym. Odbywa się to bardzo łatwo, a jednocześnie szybko. Ciasto ma neutralny smak, więc można je zrobić z zupełnie innym nadzieniem, zarówno słonym, jak i słodkim.
Ir_naAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 4 g
tłuszcze 18 % 12 g
węglowodany 76 % 52 g
230 kcal
IG: 60 / 0 / 40

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotowujemy produkty do przygotowania galety z wiśniami i orzechami

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej roślinny, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wrzącą wodę i wszystko szybko wymieszaj, aż woda ostygnie. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gdy ciasto ostygnie, przygotuj nadzienie. Do wiśni umytych i obranych z pestek dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je w okrąg, równomiernie rozłóż nadzienie na środku. Posyp cukrem i orzechami na wierzchu i ściśnij krawędzie w kółko. Przygotowane ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 30-40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć i podawaj. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia konserwowa - 61   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g

Podobne przepisy