skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotowujemy produkty do przygotowania galety z wiśniami i orzechami
Krok 2:
Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj olej roślinny, wszystko dokładnie wymieszaj. Wlej wrzącą wodę i wszystko szybko wymieszaj, aż woda ostygnie. Zagniatamy miękkie, elastyczne ciasto i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3:
Gdy ciasto ostygnie, przygotuj nadzienie. Do wiśni umytych i obranych z pestek dodaj skrobię i delikatnie wymieszaj.
Krok 4:
Po schłodzeniu ciasta rozwałkuj je w okrąg, równomiernie rozłóż nadzienie na środku. Posyp cukrem i orzechami na wierzchu i ściśnij krawędzie w kółko. Przygotowane ciasto wysyłamy do piekarnika nagrzanego do 180° i pieczemy przez 30-40 minut lub do uzyskania złotego koloru. Po upieczeniu pozwól ciastu ostygnąć i podawaj. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia konserwowa - 61 kcal/100g
- Skrobia - 320 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g