babeczka czekoladowa z rabarbarem i wiciokrzewem
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Ciasto.
Krok 2:
Roztop masło i ostudź.
Krok 3:
Połącz jajka z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny.
Krok 4:
Ubij mikserem w puszystą pianę.
Krok 5:
Dodaj śmietanę do jajek.
Krok 6:
Wlać stopione masło i mleko.
Krok 7:
Ubij mikserem do uzyskania gładkości.
Krok 8:
Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.
Krok 9:
Mieszaj, aż będzie gładka.
Krok 10:
Połam czekoladę na małe kawałki i wymieszaj z ciastem.
Krok 11:
Farsz.
Krok 12:
Wiciokrzew umyć i osuszyć. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.
Krok 13:
W wysmarowanej tłuszczem formie do ciasta rozłóż warstwami: 1/3 ciasta. Rozłóż kawałki rabarbaru równomiernie na wierzchu.
Krok 14:
Ułóż kolejną część ciasta na wierzchu. Posyp wiciokrzewem.
Krok 15:
Następnie ułóż pozostałe ciasto i spłaszcz.
Krok 16:
Piec około 40 minut w 180°C.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal / 100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Jajko kurze - 157 kcal / 100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal / 100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Rabarbar - 13 kcal/100g
- Wiciokrzew - 30 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal / 100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g