babeczka czekoladowa z rabarbarem i wiciokrzewem

miękki, pyszny, pachnący. Koniecznie spróbuj! To ciasto wymyśliłem w drodze. Chciałem czegoś niezwykłego. Rabarbar i wiciokrzew zebrane dzień wcześniej najlepiej nadawały się do tego celu.
MariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 9 % 5 g
tłuszcze 26 % 14 g
węglowodany 64 % 34 g
281 kcal
IG: 6 / 3 / 91

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Ciasto.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Roztop masło i ostudź.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Połącz jajka z cukrem, cukrem waniliowym i skórką z cytryny.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Ubij mikserem w puszystą pianę.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Dodaj śmietanę do jajek.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Wlać stopione masło i mleko.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Ubij mikserem do uzyskania gładkości.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Dodaj mąkę przesianą proszkiem do pieczenia.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Mieszaj, aż będzie gładka.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Połam czekoladę na małe kawałki i wymieszaj z ciastem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Farsz.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wiciokrzew umyć i osuszyć. Rabarbar umyć, obrać i pokroić na małe kawałki.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    W wysmarowanej tłuszczem formie do ciasta rozłóż warstwami: 1/3 ciasta. Rozłóż kawałki rabarbaru równomiernie na wierzchu.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Ułóż kolejną część ciasta na wierzchu. Posyp wiciokrzewem.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Następnie ułóż pozostałe ciasto i spłaszcz.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Piec około 40 minut w 180°C.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal / 100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Śmietana 30% tłuszczu - 340   kcal/100g
  • Śmietana 25% tłuszczu - 284   kcal/100g
  • Śmietana 20% tłuszczu - 210   kcal/100g
  • Śmietana 10% tłuszczu - 115   kcal/100g
  • Śmietana - 210   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal / 100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal / 100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Rabarbar - 13   kcal/100g
  • Wiciokrzew - 30   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal / 100g
  • Biała czekolada - 554   kcal/100g

Podobne przepisy