skład / składniki
metoda gotowania
1. Część herbatników Oreo (około 300 gramów) zmiel blenderem. Można również zmielić za pomocą wałka do ciasta.
2. Rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, wlej do okruchów, wymieszaj.
3. W dzielonej formie o średnicy 24 centymetrów układamy powstałą masę, ubijamy tak mocno, jak to możliwe.
4. Wysyłamy formę z podstawą do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, pieczemy przez 10 minut.
5. Wlej żelatynę do miski, napełnij wodą zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Pozwól mu puchnąć przez 10-15 minut.
6. W międzyczasie rozpuść białą czekoladę w kąpieli wodnej. Zrób to lepiej, jeśli czekolada zostanie rozbita na kawałki. Czekoladę można również stopić w kuchence mikrofalowej.
7. Rozpuść spuchniętą żelatynę w łaźni wodnej lub w tej samej kuchence mikrofalowej. Robimy to tylko w kilku krokach przez 15-20 sekund, za każdym razem wyjmując pojemnik z żelatyną i mieszając. Jest to konieczne, aby zapobiec gotowaniu.
8. Włóż twaróg do miski, wlej tutaj cukier puder, ubij masę za pomocą blendera zanurzeniowego, aż będzie gładka. Zamiast tego możesz kilka razy przetrzeć twaróg przez sito, ale jest to dłuższe niż praca z blenderem. Twaróg musi mieć temperaturę pokojową!
9. Do powstałej masy wlej rozpuszczoną białą czekoladę, ekstrakt waniliowy i stopioną żelatynę, wszystko dobrze wymieszaj.
10. W osobnym pojemniku ubij śmietanę, aż będzie puszysta. Stopniowo wprowadzamy je do kremu, za każdym razem mieszamy silikonową szpatułką.
11. Rozłóż część kremu na podstawie, a następnie umieść ciasteczka Oreo w kółku. Pokrywamy go warstwą kremu, rozprowadzamy kolejną warstwę ciasteczek, a następnie rozprowadzamy pozostały krem.
12. Ciasto wysyłamy do lodówki na noc (8-10 godzin). Po upływie określonego czasu wyjmij ciasto z formy. Aby to zrobić, najpierw narysuj nóż wzdłuż boków dzielonego pierścienia.
13. Dekorujemy przysmak według własnych upodobań. Alternatywnie możesz udekorować stopioną gorzką czekoladą i ciasteczkami Oreo.
Wskazówka: aby cięcie było równe i ładne, lepiej pokroić ciasto na porcje za pomocą suchego gorącego noża.
miłej herbaty!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietanka - 300 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Żelatyna - 355 kcal/100g
- Ciasteczka kawowe - 589 kcal/100g
- Ciasteczka waflowe - 540 kcal/100g
- Ciasteczka Kurabye - 489 kcal/100g
- Kremowe ciasteczka - 510 kcal/100g
- Ciasteczka czekoladowe - 406 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cukier puder - 374 kcal/100g
- Biała czekolada - 554 kcal/100g
- Ekstrakt waniliowy - 321 kcal/100g