skład / składniki
metoda gotowania
1. Rozbijamy jajka do miski, tutaj również rozprowadzamy skondensowane mleko. Ubij trzepaczką, aż będzie gładka.
2. Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia do powstałej masy, ubij mikserem lub ręczną trzepaczką. Ciasto okazuje się nieco grubsze niż na naleśnikach.
3. Na pergaminie rysujemy okrąg o średnicy 16 centymetrów, rozprowadzamy na nim niewielką ilość ciasta. Umieść pergamin na blasze do pieczenia. Nawiasem mówiąc, bardzo wygodnie jest piec ciasta na silikonowej macie z gotowymi notatkami.
4. Wysyłamy blachę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ciasto przez 5-7 minut. Czas pieczenia różni się w zależności od piekarnika i może się nieznacznie różnić.
5. Włóż twaróg do głębokiej miski, ubij go blenderem zanurzeniowym. Jeśli nie ma blendera, możesz przetrzeć twaróg przez drobne sito. Zadanie: uzyskać jednorodną masę, bez ziaren.
6. Połącz twaróg z cukrem i śmietaną, wymieszaj. Ilość cukru można dostosować do smaku.
7. Posmaruj ciasta powstałym kremem, Zbierz całe ciasto. Powierzchnię trta pokrywamy również kremem.
8. Czekoladę rozpuść w łaźni wodnej lub w kuchence mikrofalowej. Przenieś rozpuszczoną czekoladę do torby do gotowania, odetnij końcówkę.
9. Dekorujemy ciasto czekoladą, tworząc wzory lub prostą siatkę. Następnie uzupełnia dekorację jagodami: czereśniami, malinami i jagodami.
10. Wysyłamy ciasto do impregnacji do lodówki na 8-10 godzin. Bardzo wygodnie jest zbierać wieczorem i pozostawić do impregnacji na noc.
Poczęstuj się zdrowo!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śmietana 30% tłuszczu - 340 kcal/100g
- Śmietana 25% tłuszczu - 284 kcal/100g
- Śmietana 20% tłuszczu - 210 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 115 kcal/100g
- Śmietana - 210 kcal/100g
- Czekolada mleczno-orzechowa - 542 kcal/100g
- Czekolada orzechowa - 580 kcal/100g
- Czekolada porowata mleczna - 506 kcal/100g
- Czekolada kremowa - 560 kcal/100g
- Czekolada - 550 kcal/100g
- Malina - 42 kcal/100g
- Maliny świeżo mrożone słodkie - 50 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Borówka - 44 kcal/100g
- Jagody świeżo mrożone - 56 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Mleko skondensowane z cukrem - 324 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g