kruche ciasto twarogowe z owocami i szczawiem

pyszny, delikatny twaróg owocowy z niezwykłym akcentem ! Zawsze lubiłem owoce-ich połączenie z twarogiem jest prawie Klasyczne. Cóż, latem, jak nie korzystać z rosnącej zieleni? Szczaw jest również doskonałym przyjacielem twarogu, daje przyjemną kwaskowatość, a ciemnozielony pasek w przekroju ciasta dodaje koloru i koloru.
niebieskookaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 29 % 14 g
węglowodany 56 % 27 g
255 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dodaj cukier do ciepłego masła i ubij mikserem, aż będzie puszysta, gładka, 5-7 minut na niskich obrotach. /W przypadku ciasta kruchego im lepiej ubite masło, tym mniej mąki idzie, a ciasto nie jest ubite, nie twarde, ale bardziej kruche i delikatne/.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Kontynuując ubijanie, dodaj szczyptę soli, kolejno wprowadzaj żółtka. Ubij białą masę.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Ugniataj szpatułką.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie na stole. Ciasto nie przykleja się do rąk, ale jeśli jest płynne, odkurz +- 20 g mąki i szybko ugniataj, będzie prawie jednorodne i miękkie. / Nie lubi długiego ugniatania ciasta kruchego, ponieważ produkty okażą się twarde/.Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale nie powinno być również zatkane mąką. Z tej ilości ciasta pieczę 2 ciasta w identycznych foremkach d 17,5 cm wzdłuż dna, więc ciasto podzieliłam na pół.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zawiń jedną część ciasta w torebkę lub folię i włóż do lodówki. Włóż drugą część do formy i delikatnie ugniataj równomiernie wzdłuż dna, tworząc bok o wysokości około 2,5 cm, grubości 5-6 mm.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Przygotuj nadzienie: - umyj owoce i szczaw, strząśnij wodę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Pokrój szczaw, przenieś na zimną patelnię, dodaj trochę wody i włącz Minimalne ciepło.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Szczaw lekko puść. Gdy tylko liście zaczną zmieniać kolor, usuń z pieca i intensywnie wymieszaj, doprowadzając do jednolitego koloru. Natychmiast wrzuć durszlak do ostygnięcia, lekko wyciśnij, pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Pokrój nektarynę i morelę na plasterki nieco większe niż 1 cm.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Dodaj cukier, trochę śmietany do twarogu i przebij blenderem zanurzeniowym. Masa twarogowa powinna być dość gęsta, ale plastyczna, lekko słodka. Lepiej smakować i skupiać się na swoim, naprzemiennie dodając cukier i śmietanę.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Podziel wszystkie składniki nadzienia na pół i rozłóż na cieście warstwami. Najpierw szczaw, wyrównując i lekko dociskając łyżką. Następnie równomiernie posyp cukrem warstwę szczawiu. Wyjmij tę formę do lodówki i powtórz wszystko z inną formą.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Na warstwie szczawiu i cukru ułożyć i wygładzić twaróg. Wysokość twarogu powinna sięgać krawędzi boku, nawet trochę +, a następnie twaróg nieco się uspokoi. Podczas pracy z jedną formą druga powinna znajdować się w lodówce.

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Udekoruj wierzch ciasta owocami. Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Gotuj do żółto-złotego zabarwienia boków.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Jeśli pozwala na to Rozmiar piekarnika, możesz umieścić 2 kształty po przekątnej na grillu, dzięki czemu oszczędzasz czas. Jeśli formy są silikonowe, ruszt powinien być zimny. W piekarniku elektrycznym ustawiam na średni poziom, tryb góra-dół.

  17. Krok 17:

    Krok 17.

    Gotowe ciasta ostudzić w formie, nadzienie stanie się gęstsze. Ciasto wygląda spektakularnie w przekroju i jest bardzo smaczne. Smacznego !

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Czereśnia - 50   kcal/100g
  • Szczaw - 19   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Śmietanka 35% - 337   kcal/100g
  • Śmietanka 40% - 362   kcal/100g
  • Proszek do pieczenia ciasta - 79   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Nektaryna - 48   kcal/100g

Podobne przepisy