skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj produkty. Wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
Krok 2:
Dodaj cukier do ciepłego masła i ubij mikserem, aż będzie puszysta, gładka, 5-7 minut na niskich obrotach. /W przypadku ciasta kruchego im lepiej ubite masło, tym mniej mąki idzie, a ciasto nie jest ubite, nie twarde, ale bardziej kruche i delikatne/.
Krok 3:
Kontynuując ubijanie, dodaj szczyptę soli, kolejno wprowadzaj żółtka. Ubij białą masę.
Krok 4:
Proszek do pieczenia wymieszać z mąką i przesiać do masy.
Krok 5:
Ugniataj szpatułką.
Krok 6:
Następnie na stole. Ciasto nie przykleja się do rąk, ale jeśli jest płynne, odkurz +- 20 g mąki i szybko ugniataj, będzie prawie jednorodne i miękkie. / Nie lubi długiego ugniatania ciasta kruchego, ponieważ produkty okażą się twarde/.Gotowe ciasto nie powinno przyklejać się do rąk, ale nie powinno być również zatkane mąką. Z tej ilości ciasta pieczę 2 ciasta w identycznych foremkach d 17,5 cm wzdłuż dna, więc ciasto podzieliłam na pół.
Krok 7:
Zawiń jedną część ciasta w torebkę lub folię i włóż do lodówki. Włóż drugą część do formy i delikatnie ugniataj równomiernie wzdłuż dna, tworząc bok o wysokości około 2,5 cm, grubości 5-6 mm.
Krok 8:
Przygotuj nadzienie: - umyj owoce i szczaw, strząśnij wodę.
Krok 9:
Pokrój szczaw, przenieś na zimną patelnię, dodaj trochę wody i włącz Minimalne ciepło.
Krok 10:
Szczaw lekko puść. Gdy tylko liście zaczną zmieniać kolor, usuń z pieca i intensywnie wymieszaj, doprowadzając do jednolitego koloru. Natychmiast wrzuć durszlak do ostygnięcia, lekko wyciśnij, pozwól, aby nadmiar wilgoci spłynął.
Krok 11:
Pokrój nektarynę i morelę na plasterki nieco większe niż 1 cm.
Krok 12:
Dodaj cukier, trochę śmietany do twarogu i przebij blenderem zanurzeniowym. Masa twarogowa powinna być dość gęsta, ale plastyczna, lekko słodka. Lepiej smakować i skupiać się na swoim, naprzemiennie dodając cukier i śmietanę.
Krok 13:
Podziel wszystkie składniki nadzienia na pół i rozłóż na cieście warstwami. Najpierw szczaw, wyrównując i lekko dociskając łyżką. Następnie równomiernie posyp cukrem warstwę szczawiu. Wyjmij tę formę do lodówki i powtórz wszystko z inną formą.
Krok 14:
Na warstwie szczawiu i cukru ułożyć i wygładzić twaróg. Wysokość twarogu powinna sięgać krawędzi boku, nawet trochę +, a następnie twaróg nieco się uspokoi. Podczas pracy z jedną formą druga powinna znajdować się w lodówce.
Krok 15:
Udekoruj wierzch ciasta owocami. Piec natychmiast w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 stopni przez około 1 godzinę. Gotuj do żółto-złotego zabarwienia boków.
Krok 16:
Jeśli pozwala na to Rozmiar piekarnika, możesz umieścić 2 kształty po przekątnej na grillu, dzięki czemu oszczędzasz czas. Jeśli formy są silikonowe, ruszt powinien być zimny. W piekarniku elektrycznym ustawiam na średni poziom, tryb góra-dół.
Krok 17:
Gotowe ciasta ostudzić w formie, nadzienie stanie się gęstsze. Ciasto wygląda spektakularnie w przekroju i jest bardzo smaczne. Smacznego !
w przepisie użyto CIASTO KRUCHE UNIWERSALNE DO SŁODKICH WYPIEKÓW .
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Morele - 46 kcal/100g
- Morele w puszkach - 50 kcal/100g
- Czereśnia - 50 kcal/100g
- Szczaw - 19 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Śmietanka 35% - 337 kcal/100g
- Śmietanka 40% - 362 kcal/100g
- Proszek do pieczenia ciasta - 79 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Nektaryna - 48 kcal/100g